den 9 mars

Interpellation

2006/07:395 Undantag för waldorfskolorna från de nationella proven i årskurs 3

av Mats Pertoft (mp)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Den borgerliga regeringen har aviserat att man ämnar införa nationella prov i årskurs 3 för alla elever i Sveriges grundskolor, kommunala som fristående. Ett nationellt prov utgår ifrån att alla elever samtidigt är på samma kunskapsnivå i till exempel årskurs 3. Sverige har sedan införandet av läroplanen Lpo 94 en målstyrd läroplan som ger pedagogerna stor frihet på vilket sätt man uppnår de nationella målen i undervisningen, förutsatt att man når dessa mål i årskurs 9.

Utifrån Lpo 94 har Skolverket prövat waldorfskolornas egen läroplan och konstaterat att den uppfyller den statliga läroplanens ambitioner, vilket innebär att eleverna i Sveriges waldorfskolor når samma mål i årskurs 9 som i de övriga grundskolorna som arbetar enligt Lpo 94. Emellertid säger detta konstaterande inget om på vilken kunskapsnivå eleverna i waldorfskolorna befinner sig jämfört med övriga elever på vägen från årskurs 1 till årskurs 9.

Ett av kännetecknen för waldorfskolornas arbetssätt är att man arbetar i ett lugnare tempo under de första tre skolåren, för att särskilt under de sista grundskoleåren öka takten och snarare arbeta mera kunskapsintensivt än i övriga grundskolor. Detta innebär att waldorfelever i årskurs 3 befinner sig på en annan kunskapsnivå än övriga grundskoleelever i Sverige, något som accepterats av det statliga kontrollorganet Skolverket när man godkänt waldorfskolornas läroplan.

Ett nationellt prov i årskurs 3 utgår ifrån att alla elever ska befinna sig på samma kunskapsnivå i alla skolor i hela landet. Annars faller hela idén om ett nationellt prov.

När det gäller waldorfeleverna kan man konstatera att de utifrån den läroplan som de undervisas efter inte kommer att befinna sig på samma kunskapsnivå som övriga elever i Sverige.

Den pedagogiska mångfalden med möjligheten att undervisas enligt olika pedagogiska modeller som alla leder till samma mål, nämligen gymnasiebehörighet i årskurs 9, har varit en målsättning som alla partier i Sveriges riksdag ställt sig bakom. Denna pedagogiska mångfald hotas nu av regeringens krav på nationella prov i årskurs 3.

Jag vill därför ställa följande frågor till statsrådet Jan Björklund:

Är statsrådet beredd att även i framtiden värna om den pedagogiska mångfalden i Sverige, det vill säga att man ska kunna undervisa enligt olika pedagogiska modeller i svenska grundskolor under förutsättning att man når de nationella målen i årskurs 9?

Är statsrådet beredd att verka för att waldorfskolor får ett undantag från kravet att medverka i ett framtida nationellt prov i årskurs 3?