den 7 mars

Interpellation

2006/07:391 Klimatförändringarna och utbyggnaden av naturgas

av Wiwi-Anne Johansson (v)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Glaciärer drar sig tillbaka, inlandsisen på Grönland minskar och havsisen i Arktis visar tecken på att minska i både tjocklek och omfång. En global uppvärmning pågår och enligt FN:s klimatpanel är det vi människor som ligger bakom denna uppvärmning.

Klimat- och sårbarhetsutredningen (SOU 2006:94) har visat att Sverige kan komma att drabbas hårt av översvämningar. Om hundra år skulle exempelvis Mälaren kunna svämma över så att bland annat Riddarholmstunneln för all järnvägstrafik söderut, den så kallade getingmidjan, och delar av vägar vid Tegelbacken och i Gamla stan skulle översvämmas. Totalt skulle 840 000 kvadratmeter bostäder, kontor och service drabbas av översvämningar vid Mälaren. Många industrier, förorenad mark, samt jord- och skogsbruksmark skulle hamna under vatten. Avloppssystemet, vattenkvaliteten och vattenförsörjningen skulle påverkas negativt. I det värsta scenariot slås elförsörjningen och avloppsnätet för centrala Stockholm ut. I det fallet stoppas även järnvägs- och tunnelbanesystemet.

Det är skrämmande och mycket oroväckande varningar forskarna ger oss. Vi politiker måste ta vårt ansvar och agera. Vi måste fasa ut de fossila energislagen, effektivisera vår energianvändning och storsatsa på de miljövänliga energislagen. Och vi måste göra det omgående.

Samtidigt har energibolag långtgående planer att bygga ledningar för naturgas till Sverige från Ryssland, Tyskland och Norge. Vi har dessutom fått kännedom om att företaget Eon har lämnat in ansökningar för utbyggnad av naturgasledningen i Småland till Torsvik i Jönköpings län och vidare till Östergötlands och Södermanlands län. Näringsministern torde ha dessa ansökningar på sitt bord nu.

På sin hemsida kallar Eon naturgas för ”bron till ett uthålligt energisystem”. Vi och många andra har en annan uppfattning. Naturgas är liksom kol och olja ett fossilt energislag som ger upphov till betydande mängder växthusgaser som i sin tur påverkar klimatet. Vi får inte bygga oss fast i ett nytt beroende av fossil energi.

Naturvårdsverket har framfört riskerna med att binda upp energisystemet för lång tid framöver i fossila bränslen genom en storskalig utbyggnad av naturgas. I ett yttrande om Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om riktlinjer för transeuropeiska energinätverk (TEN) skrev Naturvårdsverket följande: ”När det gäller utbyggnad av naturgasnät till eller inom Sverige, så bedömer Naturvårdsverket att de totala effekterna vore negativa för de svenska utsläppen av koldioxid. Detta eftersom naturgasen riskerar att konkurrera ut förnybara bränslen, som används i mycket hög utsträckning i de svenska fjärrvärmenäten. En ökad användning av naturgas kan säkert vara positiv för vissa EU-länder där gasen ersätter kol och olja. För Sverige och flera andra länder med god tillgång och goda förutsättningar för förnybar energi vore beslutets främjande av naturgasprojekt däremot negativa.” Att Sveriges miljömyndighet har denna åsikt borde väga tungt när regeringen ska bedöma Eons ansökan.

Enligt naturgaslagen får regeringen ge tillstånd för bygget av en naturgasledning endast om ledningen är ”lämplig från allmän synpunkt”. Regeringen ska då göra en lämplighetsbedömning och då måste hänsyn tas till miljöbalken. Miljö- och näringspolitiska synpunkter liksom vikten av en ändamålsenlig infrastruktur ska beaktas enligt förarbeten till naturgaslagen. Mot bakgrund av klimathotet och dess allvarliga effekter på såväl miljön som infrastrukturen och näringen torde klimathänsyn väga tungt i lämplighetsbedömningen.

Vi menar att en storskalig utbyggnad av naturgas inom Sverige inte kan vara lämplig ur allmän synpunkt. Allt talar för att regeringen bör säga nej till energibolagens ansökningar om att bygga naturgasledningar inom och till Sverige. Vi har varken klimatpolitiskt utrymme eller några energipolitiska skäl att satsa på ökad användning av fossil gas.

Det är emellertid oklart vad regeringen anser om naturgasen. I budgetpropositionen anger regeringen att ”målet för naturgasmarknadspolitiken är att vidareutveckla gasmarknadsreformen så att en effektiv naturgasmarknad med verklig konkurrens kan uppnås”. En tolkning av regeringens mål skulle kunna vara att regeringen önskar att naturgas strömmar in i Sverige från flera länder. Och sådana planer finns ju. Inom några år skulle fossil gas kunna strömma in från Ryssland, Tyskland och Norge. En naturgasimport i den omfattningen som nämnda investeringar förutsätter för att bli lönsam medför att Sveriges möjligheter att klara av att minska de klimatpåverkande utsläppen kan bli näst intill obefintliga. Det skulle även kunna innebära att importerad naturgas konkurrerar ut inhemskt producerad bioenergi vilket gör att tiotusentals arbetstillfällen går förlorade.

Ytterligare en signal som väckt oro var utrikesministerns uttalande om att Sverige måste stödja bygget av gasledningen från Ryssland. Vi menar att om miljöprövningen visar att bygget innebär en miljökatastrof för Östersjön ska ledningen givetvis inte byggas där. En avstickare från ledningen till Sverige är för oss naturligtvis också utesluten.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsministern:

1. Vad avser näringsministern att göra för att hejda den ökning av Sveriges fossila energianvändning som planerna på en storskalig utbyggnad av naturgas inom Sverige och till Sverige skulle innebära?

2. Avser näringsministern att ta starka hänsyn till klimathotet i sin bedömning av ansökningarna att bygga ut naturgas inom Sverige?