den 5 mars

Interpellation

2006/07:383 Besked om kollektivtrafiken

av Christina Axelsson (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

I Sverige står vi inför den stora utmaningen att ställa om transporterna till ett långsiktigt hållbart system. FN:s klimatrapport visar tydligt att transportsektorn har den största negativa påverkan på klimatförändringarna och att det är inom denna sektor som insatserna måste genomföras. Det handlar om att ha mål och strategier för hur vi ska arbeta för att nå de miljömål som ligger fast och som utarbetades av den socialdemokratiska regeringen. Men det handlar också om att konkretisera målen i aktiv miljöpolitik. I detta sammanhang har trafiksituationen i Stockholm en stor betydelse. Framtida transportsystem måste bidra till ekonomisk och social utveckling utan att tära på naturens resurser.

Kollektivtrafikens betydelse är väsentlig ur ett miljöperspektiv men framför allt är den en nödvändighet för en majoritet av stockholmarna att resa i regionen. Kollektivtrafiken ger också totalt sett mindre skadliga utsläpp än privatbilismen och medverkar till en bättre trafiksäkerhet. Privatbilismen är en viktig del för regionen men det måste finnas en rimlig balans mellan privatbilism och kollektivtrafik. Regeringens förda politik på området handlar bara om prioriteringar som gäller biltrafiken. 

Den borgerliga regeringens inriktning att intäkterna från trängselskatterna inte ska användas till kollektivtrafiksatsningar är oroväckande ur både miljö- och jämlikhetsperspektiv. Den begränsade förståelsen hos de borgerliga partierna för kollektivtrafikens betydelse inger en stor oro. 

Stockholmsregionen växer så det knakar. Enligt prognoserna växer regionen med ”två Lund” fram till 2030. Nya invånare, nya bostäder och arbetsplatser ställer stora krav på investeringar i ny kollektivtrafik och infrastruktur. Men fram till dess behövs investeringar i den nuvarande infrastrukturen för kollektivtrafik. Konkret handlar det om att klara av att förbättra den nuvarande kollektivtrafiken. Att pendeltåg och tunnelbanor går i tid, att det är snyggt och tryggt, men också att det finns resurser att förstärka trafiken där det behövs. Centerpartiet har varit en av kollektivtrafikens stora försvarare inom borgerligheten. Vi ser nu med oro på hur Centerpartiet svängt och lagt sig platt för Moderaterna och gett dem rätten att sätta sin dagordning på hur trängselskatterna ska användas.

Flera av regeringens företrädare har sagt att det kommer att finnas pengar för sådana investeringar. Men på frågan var de är, hur stora belopp och när de kommer så blir svaren luddiga och intetsägande.

Mina frågor till statsrådet Åsa Torstensson är:

När lämnar statsrådet besked om vilka medel som regeringen tänker avsätta till investeringar i kollektivtrafiken?

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att stimulera flera att resa kollektivt?