den 5 mars

Interpellation

2006/07:382 Skattelättnader för hushållstjänster

av Lennart Axelsson (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Regeringen har lämnat ett förslag om att införa skatterabatt för personer som haft utgifter för hushållsarbete.

Uppgifter som avses att omfattas av förslaget är städarbete, vård av kläder, omsorg av barn, sjuka och äldre samt snöskottning och enklare trädgårdsskötsel.

Syftet med förslaget sägs vara att öka sysselsättningen och minska svartarbetet.

Tidigare undersökningar visar klart på att de som i dag köper dessa tjänster, både svart och vitt, ofta är välavlönade familjer i stora städer. Förslaget innebär att en familj med två vuxna personer kan få en skatterabatt på sammanlagt 100 000 kronor om året. Under förutsättning att man har råd att betala 200 000. Det innebär att främst förmögna hushåll kommer att gynnas och att fördelningseffekten därför blir väldigt negativ.

Skatteverket har beräknat att de hushåll som köper svarta tjänster i genomsnitt har utgifter på 4 000 kronor per år. Om man antar att det vita priset är fyra gånger högre skulle dessa hushåll ”bara” behöva ett tak på 16 000 kronor för att kunna få reduktion för sitt hushållsarbete. I Finland, som det oftast hänvisas till i debatten, sattes taket på 20 000 kronor och då var det också möjligt att dra av kostnader för reparationer av hemmet. 85 procent av avdragen i Finland rörde kostnader för just reparation, om- och tillbyggnad.

Skatteverket har också framfört kritik mot att förslaget kommer att innebära svåra gränsdragningar för vilka tjänster som ska omfattas.

Mina frågor till statsrådet är:

Varför har statsrådet valt att sätta taket för rabatten så högt att det uppenbart, som LO framhåller i sitt remissvar, måste betraktas som en gåva till förmögna hushåll från vanliga hushåll och hur kommer statsrådet att agera för att motverka dessa negativa fördelningseffekter?

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta så att gränsdragningsproblematiken minimeras?