den 23 februari

Interpellation

2006/07:340 Särskild undervisning på sjukhus

av Gunilla Tjernberg (kd)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

I dag saknas bestämmelser om kommunernas rätt eller möjlighet att ta ut interkommunala ersättningar från de kommuner vars elever deltar i sjukhusundervisningen. Flertalet kommuner tar heller inte ut några interkommunala ersättningar från elevernas ordinarie skolkommuner dels beroende på att det är administrativt krångligt, dels för att det skulle medföra problem med sekretessen.

I utkastet till lagrådsremiss om en ny skollag konstateras att nuvarande ersättningssystem fungerar väl och harmonierar väl med förslaget i övrigt. SSL, Sveriges sjukhusläkarförening, ställer sig i sitt remissyttrande bakom att nuvarande ersättningssystem bibehålls.

I november 2005 presenterade Skolverket en redovisning av ett regeringsuppdrag om en översyn av särskild undervisning på sjukhus. I rapporten lämnas förslag om att ersätta det nuvarande statliga stödet med interkommunala ersättningar.

Ställt mot en bakgrund av lagrådsremissen i samband med utkastet till ny skollag är detta ett inte helt okontroversiellt förslag. Skälet till det är att det kommer att öka administrationen för de enskilda kommunerna utan att detta resulterar i ett mervärde.

Kristdemokraterna har en grundprincip, subsidiaritetsprincipen. Den innebär politikens inriktning ska vara att beslut ska fattas på lägsta effektiva nivå. I ett Sverige som styrts av socialdemokrater i 65 av 74 år innebär det oftast att Kristdemokraterna i den praktiska politiken verkar för att föra besluten till en lägre nivå och minska centralistiska lösningar. Det kan dock innebära att det finns ett behov av att bibehålla existerande lösningar, eller till och med att flytta frågor till högre nivåer.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att bevara den ordning kring sjukhusskolor som har stöd av många inblandade företrädare?