den 15 februari

Interpellation

2006/07:312 Lönebidragsanställningar i den ideella sektorn

av Sven-Erik Österberg (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Det finns i dag ett stort antal anställda med lönebidrag inom den ideella sektorn, inte minst i olika idrottsföreningar över hela landet. De får på det viset arbetsträning, en meningsfull sysselsättning och social gemenskap samtidigt som föreningarna får hjälp med sin administration. Det är en utpräglad vinn–vinn-situation med tre vinnare – individen, föreningen och samhället.

Eftersom taket för lönebidrag länge låg stilla fick de ideella organisationerna emellertid allt svårare att behålla sina lönebidragsanställda, alternativt tvingades de senare att avstå från den löneutveckling de enligt avtal var berättigade till. Detta uppmärksammades flera gånger av riksdagen och ledde till att taket höjdes i två steg, först den 1 juli 2005 till 15 200 kronor och därefter från den 1 januari i år till 16 700 kronor. Detta var ett medvetet beslut för att underlätta för föreningar och förbund att fortsätta att göra en viktig insats för de arbetshandikappade. Det har också förts diskussioner om såväl ytterligare höjningar av taket som en höjning av den andel som kan betalas ut i bidrag.

Nu har det emellertid visat sig att detta beslut på i alla fall en del håll i landet fått motsatt effekt. Eftersom arbetsförmedlingarna inte fått mer pengar att röra sig med anser de sig tvungna att i stället sänka den andel som betalas ut i lönebidrag. Ett konkret exempel är Korpen Borås som fått lönebidraget för en anställd sänkt med 600 kronor i stället för höjt med 1 500 kronor. I andra fall, Korpen Orsa är ett exempel, har man sagt nej till tidigare utlovade nya lönebidragsanställningar. En förutskickad och efterlängtad förbättring för föreningarna har i stället blivit till en försämring.

Detta handlar inte om nya bedömningar av de enskilda individernas arbetsförmåga. Det handlar i stället om enskilda arbetsförmedlingars eller länsarbetsnämnders tolkningar för att klara sin ekonomiska situation. Frågan är ju om dessa nya bedömningar grundar sig på centrala signaler från regeringen eller Arbetsmarknadsverket. Det sistnämnda vore intressant att få utrett av statsrådet, då detta drabbar enskilda individer och föreningar hårt och dessutom går stick i stäv med riksdagens uttalade intention.

Mina frågor till arbetsmarknadsministern är därför:

Tänker statsrådet vidta några åtgärder med anledning av de förändrade bedömningar som nu görs av arbetsförmedlingarna vad gäller lönebidrag?

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder så att riksdagens intentioner vid höjningen av lönebidragstaket ska få genomslag i verkligheten?