den 7 februari

Interpellation

2006/07:303 Regeringens strategi och prioriteringar i Europapolitiken

av Tobias Krantz (fp)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Europa kan stå inför en händelserik tid. I den europeiska toppolitiken sker nu ledarskiften på bred front. Tyskland har relativt nyligen fått en ny förbundskansler, Frankrike får inom kort en ny president och i Storbritannien väntas det nuvarande regeringspartiet inom en inte alltför avlägsen framtid få en ny ledare.

Bytena skapar förutsättningar för en ny dynamik i det europeiska samarbetet. Där gamla ledare hade kört fast kan nya politiska ledare hitta kreativa lösningar för framtiden. Det kräver politisk vilja och mod att visa ledarskap. Det saknas inte utmaningar.

Europeiska unionen behöver en konstitution; arbetet inom unionen måste bli mer öppet, demokratiskt och effektivt. Utvidgningen måste fortsätta. De europeiska stater som är demokratier och marknadsekonomier ska vara välkomna in i den europeiska gemenskapen.

Inom en rad sakpolitiska områden måste EU reformeras; på det utrikes- och säkerhetspolitiska området måste unionens roll bli tydligare, inom handels- och biståndspolitiken måste unionen stå upp för frihandel och global solidaritet, i miljöpolitiken måste unionen agera mer kraftfullt både i den egna världsdelen och i världspolitiken och på jordbruksområdet måste den gemensamma politiken genomgå radikala förändringar, för att ta några exempel.

Sverige har goda förutsättningar att spela en viktig, positiv roll i det nya politiska landskap som tar form. Men då fordras en aktivare och mer engagerad Europapolitik, präglad av tydliga värderingar och prioriteringar, än vad den tidigare regeringen förmådde prestera. Under de kommande åren kommer den nya regeringen att ställas inför en rad prövningar.

Det gäller naturligtvis generellt Sveriges hållning och agerande i de skeenden som unionen är mitt uppe i. Men det handlar också om händelser som mer aktivt ställer krav på den svenska regeringen – både på hemmaplan och i den europeiska kontexten. År 2009 är det val till Europaparlamentet. Hur skapar partierna, såväl regeringspartier som opposition, förutsättningar för en spänstig och vital debatt, som engagerar medborgarna? Samma år under andra halvåret innehar också Sverige ordförandeskapet i unionen. Hur ser vi till att ordförandeskapet blir en framgång för Sverige och EU?

Mot bakgrund av vad som ovan har anförts vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder hon avser att vidta i syfte att

1. utmejsla en Europapolitisk strategi, präglad av värderingar och tydliga prioriteringar,

2. med utgångspunkt i den Europapolitiska strategin lägga grund för ett framgångsrikt ordförandeskap under 2009.