den 5 februari

Interpellation

2006/07:295 Öppenheten i EU-arbetet

av Leif Jakobsson (s)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Cecilia Malmström är statsråd med ansvar för EU-frågor. Statsrådet har sedan hon utnämndes gjort ett antal uttalanden om vikten av en bred och öppen EU-debatt bland allmänheten. Hon har också framhållit att kunskaperna om EU måste öka. Cecilia Malmström har tagit på sig ett stort ansvar.

Frågan är hur statsrådet lever upp till det hon deklarerat. En av hennes första åtgärder var att lägga ned Kommittén för EU-debatt. Hur rimmar det med att stimulera en bred och öppen debatt? Kommittén har genom sin verksamhet hållit EU-debatten levande i hela landet. Nu avser statsrådet att själv driva det arbetet.

Riksdagskommittén har arbetat fram ett ambitiöst program för hur EU frågorna ska behandlas i riksdagen. Målsättningen är att alla ledamöter ska vara delaktiga i EU-arbetet. EU debatten ska breddas så att debatter kring angelägna EU frågor når ut till allmänheten.

Riksdagen har nyligen beslutat att EU-frågor ska behandlas med större öppenhet och insyn. Regeringen svarar med att hemligstämpla den tyska förbundskanslern Angela Merkels brev, där hon inbjuder till samtal om hur man går vidare i arbetet med EU:s fördrag. Och det är inte nog med det. Inget samråd skedde mellan regering och riksdag inför det bilaterala mötet i Berlin den 31 januari mellan den svenska regeringens utsända Nicola Clase och det tyska ordförandeskapet. Detta är anmärkningsvärt eftersom regeringen har samrådsskyldighet enligt riksdagsordningen.

Cecilia Malmström kan inte vara omedveten om att det finns en stor skepsis till EU hos det svenska folket. Arbetet måste riktas in på att förtroendet ska öka. Hemlighetsmakeri och dolda agendor verkar i motsatt riktning. Inför att arbetet med det nya fördraget ska återupptas är det absolut nödvändigt att frågorna hanteras seriöst.

Hur avser Cecilia Malmström att agera för att regeringen i framtiden ska hantera EU-frågor med den öppenhet som statsrådet sagt sig eftersträva men som hittills inte präglat arbetet?