den 29 januari

Interpellation

2006/07:270 Rätten att skilja sig

av Luciano Astudillo (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Bortsett från den sorg som en skilsmässa kan innebära för en familj sker de flesta skilsmässorna i samförstånd och relativt smärtfritt, men i en del fall måste en domstol ingripa för att rättsligt klara av skilsmässan.

För kvinnor som är gifta i vissa muslimska länder är dock svensk domstol inte alltid tillräcklig. För att skilsmässan enligt muslimsk sed ska vara ska vara giltig krävs även domstolsutslag från makarnas ursprungsland. I en del muslimska länder krävs det att maken ger kvinnan skilsmässa, vilket kan utnyttjas av en del män.

I alla kulturer finns det män som systematiskt kränker och utnyttjar kvinnor, som förvägrar sina livspartner skilsmässa och använder hot, misshandel och utpressning mot dem.

När det gäller muslimska kvinnor kan utpressningen handla om att de ska efterskänka sin hemgift, att de ska ta tillbaka en anmälan om misshandel eller överlåta hela vårdnaden om gemensamma barn på mannen för att han ska medge skilsmässa. Eftersom det enligt den muslimska seden är mannen som ska ge kvinnan skilsmässa utgör detta en maktfaktor som ibland kan leda till att kvinnor som vill ha en normal kontakt med sitt ursprungsland får det mycket svårt, de kan till och med hamna i fängelse om de återvänder till sitt hemland.

Detta kan vi inte lösa ensidigt från Sveriges sida, det krävs att vi på internationell nivå hittar gemensamma regler för hur skilsmässor ska hanteras. Men något kan vi göra för att stödja dessa kvinnor. Då män bosatta i Sverige vill gifta om sig kan man kräva intyg på att de inte redan är gifta. När man ska gifta sig i Sverige krävs nämligen en hindersprövning. I samband med denna måste man kryssa i en ruta där man intygar att man inte redan är gift. Detta syftar till att hindra månggifte, som är förbjudet enligt svensk lag.

Om svenska myndigheter dessutom skulle kräva någon form av intyg i samband med hindersprövningen, i vilket det framgår att man är ogift, tvingar det män som tidigare vägrat skilja sig fullt ut att göra det. Detta skulle i sin tur hjälpa kvinnor som i dag hålls som gisslan i gamla äktenskap. Redan i dag kan socialtjänsten kräva intyg på civilstånd i samband med att en individ ansöker om försörjningsstöd. Då måste myndigheterna kunna vara lika tuffa i samband med hindersprövning.

Med anledning av ovanstående är min fråga till justitieministern:

Vilka åtgärder planerar ministern att vidta för att förbättra situationen för dessa kvinnor?