den 22 januari

Interpellation

2006/07:245 Regelverket för läkares legitimationer

av Margareta Israelsson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Att utöva läkaryrket innebär ett stort ansvar. För att kunna utöva yrket krävs att patienterna i grunden har ett förtroende för att sjukvårds- och rättssystemet har en tillsyn som gör att personer som är olämpliga att arbeta som läkare får sina legitimationer indragna. Det är alltså ett gemensamt intresse både för läkarkåren och för samhället i övrigt att reglerna för indragning av legitimationer fungerar på ett bra och förtroendegivande sätt.

Att dra in en persons läkarlegitimation är ett mycket stort avgörande med vittgående konsekvenser för den enskilde. Frågor om indragning av läkarlegitimationer är mycket känsliga och rättssäkerheten måste vara oerhört hög. Ett antal fall den senaste tiden gör dock att frågan måste ställas om dagens regelsystem är heltäckande och tillräckligt.

I Västsverige har en läkare jobbat på ett stort sjukhus i väntan på att hans fängelsedom för sexbrott ska prövas i hovrätten. I ett annat fall fastslog Regeringsrätten att en för barnpornografibrott dömd läkare får behålla sin legitimation och alltså kan fortsätta att jobba som läkare. Detta trots att både Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ansåg att personen i fråga var olämplig att jobba som läkare.

Det kommer alltid att finnas fall där olika instanser kommer till olika slutsatser. Det är inget konstigt i det. Men det är extremt ovanligt att en facklig organisation (i detta fall Läkarförbundet) gått ut och föreslagit mer strikta regler. Enligt uttalanden från Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm bör man inte anses lämplig som läkare om man blivit dömd för vissa typer av brott, som våldsbrott och brott där barn inbegrips. Läkarförbundets ordförande föreslår också att en praxis liknande den som finns inom skolan borde tillämpas inom vården, det vill säga att en person som vill jobba inom vården kontrolleras mot brottsregistret.

De aktuella fallen är avslutade och varken kan eller ska prövas av ytterligare instanser. Men frågan kvarstår om dagens regelsystem behöver förändras. Läkarförbundet har via sin ordförande framfört förslag. Andra förslag och infallsvinklar kan också finnas som kan vara lämpliga och intressanta att pröva. Givetvis är en sådan prövning en grannlaga uppgift som behöver utredas noggrant.

Min fråga till socialministern lyder:

Har socialministern för avsikt att ta initiativ till en översyn av dagens regler för indragning av läkarlegitimationer?