den 19 januari

Interpellation

2006/07:237 Säkerhetspolisens arbetsmetoder, flyktingspionage och Sveriges relationer till Iran

av Kalle Larsson (v)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

För drygt ett år sedan visade SVT en dokumentär som bland annat visade att Iran bedriver flyktingspionage i Sverige och har gjort det under hela 1990-talet. I september i år visades ännu ett program om iranskt flyktingspionage i Sverige.

Av de båda programmen framgick att den svenska säkerhetspolisen känt till förövaren av mordet på den kurdiske iranske motståndsmannen Karim Mohamadzade. Säpo vägrade dock med hänvisning till sekretessen att utlämna uppgifter om den huvudmisstänkte Reza Taslimi till mordutredningen.

Senare har medierna publicerat uppgifter om att två iranier från den iranska underrättelsetjänsten tagit kontakt med iranier bosatta i Sverige i syfte att skaffa sig informationer att vidarebefordra till den iranska regimen och säkerhetstjänsten i Iran.

En av dem har falskeligen utgivit sig för att vara FN-tjänsteman och läkare och infiltrerat iranska regimkritiska organisationer i Sverige. Han har även framträtt i iranska lokala radiostationer på ett sådant sätt att han bland iranier i Sverige framstått som en trovärdig och regimkritisk person som var villig att hjälpa asylsökande iranier i Sverige.

En person som kontaktat honom och vädjat om hjälp med att få ut en politiskt aktiv regimkritisk kusin, som hamnat i en farlig och svår situation, har berättat att kusinen försvann spårlöst en kort tid efter det att kontakt tagits med den falske läkaren eller FN-tjänstemannen.

Det torde vara väl känt för den svenska säkerhetspolisen att den iranska regimen bedriver flyktingspionage i Sverige. Det torde vara en självklarhet att personer som bedriver spioneri eller olovlig underrättelseverksamhet i Sverige först döms enligt brottsbalken och därefter utvisas från vårt land.

Så har inte skett i det fall som nämns ovan. Den svenska säkerhetspolisen har inte vidtagit några åtgärder mot brott som begåtts. I stället har man endast överlåtit till andra myndigheters byråkratiska kvarnar att mala, med det enda resultatet att den ovan nämnde flyktingspionen utan att bestraffas för sitt brott kan stanna i Sverige tills hans uppehållstillstånd går ut och kanske till och med fortsätta sin verksamhet och dupera iranier i Sverige – en verksamhet som utgör en fara för människors liv.

Av det sätt på vilket den svenska säkerhetspolisen hanterar iranskt flyktingspionage i Sverige följer inte bara att människors liv sätts i fara. Det finns också en annan sida av saken. Genom att inte tillämpa brottsbalken, bestraffa och utvisa personer som ägnar sig åt spionage och olovlig underrättelseverksamhet i Sverige, undviker man att komma i konflikt med den iranska regimen – en konflikt som kan skada svenska ekonomiska intressen.

Detta påpekas bland annat annat av Abolhassan Bani Sadr, före detta president i Iran som i dag lever i exil i Europa, när han talar om den svenska försiktigheten i relationerna med Islamiska republiken Iran. Bani Sadr pekar bland annat på den omfattande exporten till Iran. Iran är en av Sveriges viktigaste utomeuropeiska exportmarknader. Den svenska exporten till Iran 2005 uppgick till 7,8 miljarder kronor. Exporten till Iran ökade med 12 % under 2005 jämfört med föregående år.

Säkerhetspolisens och andra svenska myndigheters uppträdande i fallet med den iranske flyktingspionen rimmar illa med svenska regeringars bedyranden genom åren att man i samband med ekonomiska förhandlingar och slutande av ekonomiska avtal med andra länder alltid tar upp frågan om mänskliga rättigheter.

Det är ett märkligt förfarande att den svenska säkerhetspolisen uppträder på ett sådant sätt att den förhindrar att brottslingar ställs inför rätta, döms och i de fall de befinns skyldiga straffas och utvisas.

Jag vill fråga justitieministern:

1. Vilka initiativ är ministern beredd att ta för att förhindra att iranskt spionage mot Sverige och personer bosatta i Sverige ska kunna fortsätta?

2. Vilka initiativ är ministern beredd att ta för att säkerhetspolisen ska agera snabbare och tydligare för att förhindra att spionageverksamhet kan fortgå?

3. Vilka initiativ avser ministern att ta för att förhindra svensk säkerhetspolis från att med hänvisning till sekretesslagstiftningen undanhålla viktigt material i brottsutredningar?