den 19 januari

Interpellation

2006/07:231 Klimat och infrastruktur i Bohuslän

av Karin Svensson Smith (mp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

En följd av det extrema väder som upplevdes i Sverige under hösten var att många vägar och järnvägar underminerades av regn. Värst var situationen kanske på västkusten där en del av E 6 och Bohusbanan vid Munkedal rasade. Detta har fått mycket svåra följder för trafiken i regionen och det väntas ta flera månader innan trafiken på sträckan kan återupptas. Både resenärer och den tunga godstrafiken på väg tvingas nu ta långa omvägar på små, helt otillräckliga vägar med fara för säkerhet och risk för stora förseningar.

Skredet i Munkedal och det stora antalet mindre allvarliga störningar på väg- och järnvägsnätet i samband med översvämningarna visar med all tydlighet hur sårbart vårt samhälle är för den klimatförändring som nu verkar vara på väg att ske. Det kan tyckas som en ödets ironi att det är vägtrafiken som drabbats värst, eftersom denna bär en stor del av skulden för klimatförändringen.

Arbetet med att reparera den aktuella väg- och järnvägsträckan har nu inletts och så småningom kommer trafiken åter att flyta på E 6 och Bohusbanan. Själva grundproblemet är emellertid kvar: den ökande godstrafiken på E 6 kommer att påskynda klimatförändringen, vilket i sin tur orsakar flera extrema väder och nya skred.

Visst är det så att trafiken på E 6 spelar en mycket liten roll i den globala klimatförändringen, men den är en del av ett system som måste förändras. En av de viktigaste förändringarna är att en större andel av godstransporterna måste ske med järnväg och fartyg i stället för med lastbil. En annan förändring är att flera persontransporter måste ske med järnväg i stället för med personbil. Detta skulle bidra till att minska vår klimatpåverkan men har även andra stora fördelar ur säkerhets- och miljösynpunkt, liksom att det även är positivt för samhällsekonomin. Desto märkligare är det därför att trafiken på Bohusbanan riskerar att minska och i förlängningen upphöra på grund av besparingar hos Banverket.

Med anledning av ovanstående undrar jag:

1. Vilka initiativ avser ministern att ta – i det aktuella området och i Sverige – för att järnväg och sjöfart ska ta en del av det gods som i dag transporteras med lastbil?

2. Vilka initiativ avser ministernatt ta för att värna den persontrafik som finns på Bohusbanan och öka densamma längs hela spårsträckningen?