den 11 januari

Interpellation

2006/07:213 Situationen i Somalia

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I december 2006 gick etiopiska trupper över gränsen till Somalia. Därmed kränkte man etiopiskt territorium. Etiopien har i detta sammanhang fått spela samma roll som Israel gjorde i Libanonkriget – rollen som USA:s ombud. Det etiopiska ingripandet i Somalia hade i likhet med Israels angrepp på Libanon USA:s fulla stöd. Det som i dag, den 9 januari 2007, skiljer det etiopiska angreppet på Somalia från det israeliska på Libanon är att USA nu själv deltagit i krigshandlingarna på Etiopiens sida.

Etiopien stöder övergångsregeringen som haft sitt säte i staden Baidoa. Denna övergångsregering består av ett konglomerat av krigsherrar och är skapad som ett försök att åstadkomma fredliga förhållanden. Det är i hög grad en artificiell konstruktion utan djupare rötter i det somaliska samhället och dess inflytande på utvecklingen har dock varit mycket svagt. I praktiken har det varit krigsherrarna i olika områden som haft makten.

Att konflikten i Somalia kunnat hållas vid liv och under så lång tid antagit så blodiga former beror till stor del på att flera länder nonchalerat FN:s vapenembargo. I stället har flera länder låtit vapnen på olika vägar flöda in i flera länder i regionen, bland annat Etiopien och Eritrea. Den svenska regeringen bör i FN och EU verka för att vapenembargot mot Somalia blir effektivt.

Situationen i Somalia exploateras på ett egennyttigt sätt av flera andra stater. Etiopiens motiv för ingripandet i Somalia är främst att man eftersträvar en ställning som regional stormakt i Östafrika. Man vill även dölja övergreppen mot den egna befolkningen.

Eritrea som ligger i konflikt med Etiopien stöder i eget intresse de ”islamistiska domstolarna” i Somalia och OLF (Oromo Liberation Front) i Etiopien, samtidigt som man drivit en konflikt med Sudan när det gäller situation i östra delarna av landet och har givit sitt stöd till rebellgrupper i Darfur.

USA har blandat sig i dessa konflikter. När det gäller konflikten mellan Etiopien och Somalia har USA motiverat sitt militära ingripande mot de ”islamistiska domstolarna” med att man funnit en handfull personer som man misstänker är terrorister. Av dessa misstänkta har man under angreppet den 8 januari lyckats döda en av dem – men samtidigt dödat minst ett 20-tal andra.

Förenta nationerna liksom EU har förespråkat en dialog mellan Baidoaregeringen och ”islamistiska domstolarna”. Med största sannolikhet har USA:s militära angrepp, som förutom att det strider mot internationell lag och precis som när det gäller Afghanistan och Irak undergräver FN:s auktoritet, minskat möjligheterna till en dialog mellan Baidoaregeringen och ”de islamistiska domstolarna”. Det finns stor risk för att USA, liksom i Afghanistan och Irak, i stället för att stävja terrorismen stimulerat den.

I dag finns åtskilliga svenskar av somaliskt ursprung i Somalia. Under de förhållanden som råder och eftersom det är risk för att de förvärras bör regeringen göra sitt yttersta för att evakuera. Den tidigare regeringens agerande under Libanonkriget förpliktar.

Sverige bör i EU och FN med emfas driva att Etiopien lämnar Somalia och förmå Eritrea att göra detsamma. USA:s ingripande måste fördömas som folkrättsbrott. Sverige bör följa upp och med kraft understödja EU:s krav på dialog mellan de ”islamistiska domstolarna” och Baidoaregeringen.

Jag vill fråga utrikesministern:

1. Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att förmå de etiopiska styrkorna och eritreanska militärerna att lämna Somalia?

2. Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att driva på EU:s krav på dialog mellan de ”islamistiska domstolarna” och Baidoaregeringen?

3. Avser utrikesministern att med utgångspunkt i folkrätten rikta kritik mot USA för deras militära ingripande i Somalia?

4. Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att göra vapenembargot mot Somalia mer effektiv?

5. Vilka initiativ avser ministern att ta för att evakuera svenska medborgare som befinner sig i Somalia?