den 9 januari

Interpellation

2006/07:209 Åtgärder för att skollagen även ska gälla fritids

av Mats Pertoft (mp)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Skolverket konstaterar i sin lägesbedömning 2006 att fritidsverksamheten ute i landet är en torftig och ensidig verksamhet. Stora grupper och små resurser. Fritidshemmen för en tynande tillvaro i många kommuner.

Förra året var 327 000 barn mellan 6–12 år inskrivna i fritidshem. Skolverket har i sin lägesbedömning under flera år pekat på brister i fritidshemmens verksamhet.

I lägesbedömningen för 2006 konstateras att Skolverkets inspektörer haft svårt att bedöma kvaliteten av många fritidshem eftersom det saknas konkreta målsättningar och utvärderingar.

I augusti förra årets skärptes kraven på vad kommunernas kvalitetsredovisningar ska innehålla. Numera ska all verksamhet i kommunen redovisas och bedömas utifrån de mål som gäller för dessa. Men endast tre av tio kommuner redovisar skolbarnsomsorgen, där fritids ingår, enligt den nya förordningens krav. När skolbarnsomsorgen tas med handlar det oftast endast om siffror, exempelvis barngruppernas storlek. Arbetsprocesser, måluppfyllelse och åtgärder redovisas sällan.

Gruppstorlekarna i fritids har slutat att öka, men ligger fortfarande på en hög nivå med i genomsnitt 30 barn per avdelning. Men variationen är stor, gruppstorleken kan vara fem gånger så stor i en kommun som i en annan.

I stora barngrupper handlar det enbart om att få saker och ting att flyta. Personalen har inte möjlighet att övervaka vad som händer och "svaga" barn försvinner helt. Hundratusentals barn går alltså i en verksamhet som i många kommuner inte verkar vara prioriterad.

I skollagen står följande:

”Skolbarnsomsorgens uppgift är att komplettera skolan samt erbjuda barn en meningsfull fritid och stöd i utvecklingen. För bedrivande av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg skall det finnas personal med sådan utbildning eller erfarenhet att barnens behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses. Barngrupperna skall ha en lämplig sammansättning och storlek. Lokalerna skall vara ändamålsenliga.”

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att kommunerna och huvudmännen ska leva upp till skollagen när det gäller fritids och skolbarnsomsorg?