den 22 december

Interpellation

2006/07:202 Sveriges arbete för kvinnors situation i väpnade konflikter

av Désirée Pethrus Engström (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den senaste tiden har alltfler rapporter kommit om oroligheter i Kongo-Kinshasa. Strider mellan rebeller och den FN-understödda regeringsarmén driver många människor på flykt. Kongo-Kinshasa har just hållit sina första demokratiska val på 40 år. Många har ställt förhoppningar till att detta skulle innebära slutet på våld och övergrepp. Dessvärre ser vi nu att situationen är mycket ostabil i landet.

Krig drabbar kvinnor och barn hårt. I FN:s resolution 1325 från år 2000 om kvinnor, fred och säkerhet tas just kvinnoperspektivet upp på krig och konflikter. Den påvisar att det finns många områden där världssamfundet kan agera för att förbättra för kvinnor som lever i krigsområden.

Tidningen Dagen har den senaste månaden rapporterat om våld och övergrepp på kvinnor i Kongo-Kinshasa. De beskriver hur kvinnor utsätts för systematiska våldtäkter. Bara i Sydkivuprovinsen sker mellan 20 000 och 30 000 våldtäkter om året. Dessa kvinnor har utsatts för mycket grova våldtäkter och de som överlevt får ofta livslånga skador. Kvinnorna förskjuts ofta av sina familjer och av det lokalsamhälle de lever i och ofta får de därför också svårt att försörja sig.

I före detta Jugoslavien konstaterades att man utsatte kvinnor för systematiska våldtäkter och det uppmärksammades som en del i ett folkmordsliknande tillvägagångssätt. Här verkar vi ha en liknande situation.

FN har ett stort antal soldater stationerade i Kongo-Kinshasa. Ändå pågår dessa övergrepp mot kvinnor i stor skala. FN-soldater får inte ingripa som poliser men borde kunna ha mandat att skydda kvinnor från våld och övergrepp. För om inte de gör det, vem ska då göra det i den situation som råder?

Med detta som bakgrund är mina frågor följande:

Vad avser utrikesministern att vidta för åtgärder för att se till att resolution 1325 implementeras i Kongo-Kinshasa för att skydda kvinnor mot systematiska våldtäkter?

Vad avser utrikesministern att vidta för åtgärder i internationella sammanhang för att den i väpnade konflikter ofta utbredda straffriheten för soldater och officerare ska försvinna?