den 22 december

Interpellation

2006/07:189 Situationen i Mellanöstern

av Magdalena Streijffert (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Utvecklingen i Mellanöstern är av stor betydelse för omvärlden. I början av året genomfördes demokratiska val i Palestina. Den terrorstämplade organisationen Hamas som strax före valet bildat politiskt parti segrade och det gamla palestinska styret Fatah fick lämna ifrån sig regeringsmakten och dominansen över den palestinska myndigheten. Valen var unika inte bara därför att de ägde rum under ockupation utan också därför att de av en stor numerär observatörer, däribland utrikesminister Carl Bildt, försäkrades vara fria och rättvisa, därtill genomförda i god ordning. Tyvärr valde omvärlden att inte acceptera folkets vilja utan drog in det livsnödvändiga biståndet till palestinierna samt påbörjade en bojkott och isolering av det nya palestinska ledarskapet.

Resultatet har blivit en humanitär nöd. Under en parlamentarisk resa till Israel och Palestina, ordnad av Diakonia, fick jag med egna ögon se hur denna bojkott har ökat det palestinska folkets lidande. Befolkningen i Gaza svälter, ekonomin ligger i spillror och de offentliga institutionerna har havererat. Nästan 40 % av det palestinska folket står utan arbete, och över 70 % av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Lärare och läkare fortsätter ändå att arbeta utan lön men det håller ändå inte när pengar till mediciner och vård saknas. De flesta barnen i Palestina kan inte gå till skolan, och siffror från Unocha visar att 75 % av de palestinska skolorna står tomma. Dessutom hindras det palestinska folket att ta sig till de skolor eller sjukhus som fungera, eller till sitt jobb, sin jord eller till sina släktingar på grund av den mur och de checkpoints som israelerna byggt upp.

Erfarenhet visar att förtryck, arbetslöshet, ekonomisk och social misär stärker militanta krafter, extremism och fundamentalism. Med denna bojkott spelar vi fundamentalistiska krafter i händerna och driver Hamas i famnen på kompromisslösa islamister. En bojkott som på detta sätt drabbar den civila befolkningen och som föder frustration och hat riskerar att bli kontraproduktiv. En befolkning som till stora delar är arbetslös, som svälter och som förhindras sjukvård eller att odla sin mark föder en desperation som riskerar att människor hellre söker hämnd än dialog.

De palestinska och israeliska folken har levt i en tidvis outhärdlig situation i mer än 50 år. För att det ska finnas en möjlighet att bidra till en bättre framtid i området måste vi erkänna de demokratiska val som hållits i landet, påbörja en dialog med den palestinska myndigheten och häva den bojkott som drabbar den palestinska civilbefolkningen så hårt.

Mina frågor till utrikesminister Carl Bildt är därför följande:

1. Avser utrikesministern att vidta några politiska åtgärder för att förbättra den humanitära situationen i Palestina?

2. Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att legitimera det demokratiska val som genomfördes i Palestina i våras?