den 22 december

Interpellation

2006/07:188 Bortförda barn

av Göran Lindblad (m)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Varje år kidnappas över tusen barn av sin ena förälder, bort från sin andra förälder. Detta händer i Sverige, i dag. Barnen förs ofta bort med våld och försvinner sedan spårlöst, i många av fallen utomlands.

Mellan 80 och 100 barn befinner sig för närvarande i annat land, bortförda av en förälder.

Enligt Haagkonventionen kan Utrikesdepartementet på diplomatisk väg verka för att ett barn som kidnappats till utlandet ska återföras till Sverige. Detta gäller om barnet befinner sig i ett land som ratificerat Haagkonventionen eller på annat sätt samarbetar.

För att Haagkonventionen ska kunna användas måste följande villkor också vara uppfyllda:

-      Barnet var bosatt i Sverige före bortförandet;

-      Sökanden har vårdnaden om barnet;

-      Barnet har ännu inte fyllt 16 år;

-      Haagkonventionen gäller mellan Sverige och det land dit barnet förts.

Många kidnappningsfall av detta slag har belysts i medierna. För några år sedan kidnappades Elisabeth Krantz fem barn av sin pappa och fördes till Gazaremsan. Trots att bortförandet skedde i Sverige och svensk lagstiftning gällde agerade UD långsamt och det tog lång tid och många påtryckningar innan Elisabeth Krantz slutligen fick hem sina barn.

Fallet med tolvåriga Ayla Löfving är ett annat exempel. Under en semesterresa till Turkiet fördes Ayla Löfving bort av sin pappa och mamman lämnades utan livstecken från sin dotter under många månader. Turkiet är anslutet till Haagkonventionen men trots detta framstod de diplomatiska förbindelserna som verkningslösa. Fallet fick efter många turer och inblandning av enskilda riksdagsledamöter ett lyckligt slut trots UD:s inblandning, inte tack vare.

Frågan om svenska barn som, av sin mamma eller pappa, kidnappas ut ur landet har tidigare varit uppe till interpellationsdebatt. Då, i januari 2005, fick jag bara mycket vaga svar av den dåvarande utrikesministern. Hanteringen av denna typ av ärenden måste bli bättre och därför är det nu viktigt att regeringen med kraft tar tag i denna viktiga fråga.

Vad avser statsrådet att göra för att Sverige i framtiden ska leva upp till medborgarnas förväntningar när det gäller bortförda barn?