den 21 december

Interpellation

2006/07:181 Sveriges inställning till Israel

av Annie Johansson (c)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

En stabil demokrati med två stater – Israel och Palestina – sida vid sida är den givna grundbulten för fred, säkerhet och respekt för mänskliga rättigheter i det konfliktfyllda området i Mellanöstern. Demokrati är det enda värdiga styrelsesättet för fria medborgare och det styrelsesätt vilket svenska regeringen ska ha som målsättning att nå i de länder man samarbetar med.

Oroligheterna intensifieras med jämna mellanrum mellan israeler och palestinier, men också mellan olika palestinska grupper, framför allt i dagsläget. Hamas, som nu regerar i de palestinska områdena, är av både EU och FN att beteckna som en terrororganisation. President Abbas har nyligen utlyst nyval för att få en regim som följer demokratiska värden och som skapar lugn i de palestinska områdena.

En palestinsk regering måste ta avstånd från våld, erkänna Israels rätt att existera och respektera ingångna avtal och åtaganden, inklusive färdplanen för fred. På motsvarande sätt ska också den israeliska regeringen agera konstruktivt och ansvarsfullt enligt färdplanen för fred. 1967 års gränser är den självklara utgångspunkten, Jerusalems status och gränser måste fastställas och flyktingfrågan få en accepterad lösning.

Den förra regeringens inställning blev under förra året alltmer tydlig och i maj kallades Sverige av en israelisk regeringstalesman för ”Europas mest Israelfientliga land”. Konflikten i Mellanöstern löses inte över en natt. Det krävs uthållighet och det krävs att man jobbar efter tydliga principer.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

1. Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att tydliggöra Sveriges ståndpunkt vad gäller förhållningssättet till terroristorganisationen Hamas?

2. Vilket ansvar avser utrikesministern att verka för att de palestinska ledarna bör ha för en fortsättning av fredsprocessen?

3. Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att tydliggöra Sveriges ståndpunkt för Israel som en demokratisk stat?

4. Vilka åtgärder kommer utrikesministern att vidta för att belysa och agera mot det förtryck som de övriga kringliggande länderna utövar gentemot det palestinska folket?