den 19 december

Interpellation

2006/07:175 Skolans läroböcker

av Rossana Dinamarca (v)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Enligt Skolverkets granskning av läroböckerna i skolan förekommer onyanserade och stereotypa beskrivningar som kan upplevas som kränkande eller diskriminerande av olika grupper av elever.

Män och pojkar är överrepresenterade i både text och bild. Dessutom finns det flera exempel där kvinnor och flickor nedvärderas eller förlöjligas. Heterosexualitet är det allmänna och oproblematiska, medan homo- och bisexualitet är det specifika och problematiska. Personer med funktionshinder presenteras nästan alltid i sammanhang där funktionshindret lyfts fram som en problematisk avvikelse. Funktionshindrade personer gestaltas dessutom bara då det handlar om just funktionshinder. De granskade läroböckerna i historia och samhällskunskap ger en ensidig bild av islam och muslimer.

Framställningen av islam och muslimer i dessa läroböcker handlar nästan uteslutande om militant islamism. Samma läroböcker ger en ensidig framställning av judars och samers historia och nuvarande förhållanden. De tre övriga nationella minoriteterna – romer, sverigefinnar och tornedalingar – behandlas inte alls!

Det är alarmerande att det förekommer böcker i skolan som helt bryter mot läroplanernas värdegrund. Fördomar, könsroller och trångsynthet bevaras och befästs i skolan, när dess roll borde vara att bryta dem. Här har skolorna ett stort ansvar när det gäller inköp och inventering av läroböcker, men även förlagen som ger ut läroböcker måste ta ansvar.

Vänsterpartiet har förslag om en kvalitetsmärkning, en svanmärkning, i syfte att hjälpa skolor att göra val som överensstämmer med läroplanernas värdegrund. Detta är ett sätt att också se till att bokförlagen tar ansvar för de böcker som är ämnade att användas som läromedel.

Med Skolverkets granskning i handen kan jag också konstatera att det är av oerhörd vikt att det kritiska förhållningssättet finns i undervisningen redan tidigt i grundskolan.

Jag vill fråga statsrådet:

1. På vilket sätt avser statsrådet att agera för att förhindra att innehållet i skolans läroböcker upplevs som diskriminerande och kränkande?

2. Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att förtydliga ansvaret för innehållet i läroböckerna?

3. Vad avser statsrådet att göra för att förbättra både elevers och lärares kunskaper inom de områden som omnämns i interpellationen, såsom genus- och HBT-frågor med mera?