den 13 oktober

Interpellation

2006/07:17 Eventuella förändringar av socialförsäkringssystemets grunder

av LiseLotte Olsson (v)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

I regeringsförklaringen slås förutom en rad åtstramningar för bland annat sjukskrivna och förtidspensionerade fast att socialförsäkringarna ska ses över med pensionsreformen som förebild. Stort fokus läggs också vid regelskärpningar och hårdare tag mot fusk och överutnyttjande.

I september 2005 tillsatte den socialdemokratiska regeringen en utredning med uppdrag att analysera och lämna förslag till en reformering av socialförsäkringarna enligt just den modell som nu aviserats av den borgerliga regeringen. Utredare är den tidigare generaldirektören för dåvarande Riksförsäkringsverket, Anna Hedborg.

Det övergripande syftet med detta reformprojekt sägs vara att skapa ett system som, precis som påstås gällande pensionssystemet, är mer ekonomiskt robust och mindre beroende av konjunkturen. Med detta anses systemets känslighet för olika utomliggande faktorer att minska. Diskussionerna har också handlat om att, på samma sätt som gäller för pensionssystemet, lägga socialförsäkringarna utanför statsbudgeten, exempelvis i en egen buffertfond. Härigenom ska systemet frigöras från politiskt inflytande.

Vänsterpartiet är mycket kritiskt till dessa förslag. Det ekonomiska offentliga trygghetssystemet är ett av våra redskap för att utjämna klass- och könsskillnader och för att fördela resurser över livet. Ekonomiska resurser ska komma alla invånare till del som en rättighet @ inte som välgörenhet.

Vänsterpartiet värnar om en gemensam och solidarisk sektor, grundad på principen ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. Vi anser att socialförsäkringssystemets grundläggande principer måste värnas och att förbättringar av systemet ska ske genom att reformera inifrån. Detta görs inte genom att den bakomliggande ideologin i våra socialförsäkringar angrips.

Sedan ett antal år tillbaka har privata inslag ökat på socialpolitikens område. Som ett exempel på detta kommer enligt regeringsförklaringen nu den privata trafikförsäkringen att föreslås ta över den allmänna sjukförsäkringens åtagande i de fall där trafikskador har orsakat kostnaden.

Detta sätt att privatisera sjukförsäkringen via trafikförsäkringen är ett sätt att bryta upp en första bit mark för att sedan kunna följa efter med andra speciallösningar för vissa grupper försäkringstagare. Retoriken handlar om att öka riskmedvetandet med direkta individuella kopplingar till försäkringskostnaden.

Detta är ett första steg i en mycket allvarlig och beklaglig utvecklig, bland annat ur ett klassperspektiv. Människor som kroppsarbetar skulle relativt sett dra på sig mycket högre försäkringskostnader än andra eftersom deras livräntor måste träda in så mycket oftare. Kroppsarbetare har vidare helt enkelt svårare att komma tillbaka i arbete efter svåra olyckor. Det är inte heller otänkbart att så kallade riskgrupper som rökare och diabetiker skulle komma att inrymmas i sådana lösningar.

En ökad privatisering urholkar jämlikheten i de sociala trygghetssystemen. Riskerna med en sådan utveckling kommer att slå mot vissa grupper mer än andra. Det är därför oerhört viktigt att värna den generella karaktären i försäkringssystemen och att motverka ökade inslag av privatisering.

Pensionsreformen genomfördes bakom lyckta dörrar utan någon som helst demokratisk förankring. Det har nu dessutom visat sig att det resulterat i ett komplicerat, svåröverblickbart system som missgynnar stora delar av befolkningen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Husmark Pehrsson:

1.   På vilket sätt avser statsrådet att verka för att socialförsäkringssystemets grundläggande principer om arbetslinjen, inkomstbortfallsprincipen och principen att systemet ska omfatta alla individer bevaras?

2.   Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att en eventuell reformering av socialförsäkringssystemet genom att skapa så kallade rakare rör mellan avgifter och försäkring inte ska medverka till ökade klyftor mellan män och kvinnor, mellan höginkomsttagare och låginkomsttagare och mellan sjuka och friska?

3.   Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att motverka privatisering av socialförsäkringarna?

4.   Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att de genomgripande förändringarna av socialförsäkringssystemet inte kommer att genomföras utan demokratisk förankring?