den 15 december

Interpellation

2006/07:165 En sammanhållen lärarutbildning

av Rossana Dinamarca (v)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

När Högskoleverket nyligen presenterade en granskning av lärarutbildningen (läs: Lärarhögskolan i Stockholm) framhöll man att bristerna inom lärarutbildningen är större bland dem som går kortare program. En av bristerna som man pekar på handlar om forskningsanknytningen i utbildningen.

En mycket central tanke i lärarutbildningsreformer var att stärka lärarutbildningens forskningsanknytning och möjliggöra en direkt övergång från professionsutbildning till forskarutbildning, utan kostsamma kompletteringar.

Efter reformen har förskollärare, fritidspedagoger och lärare mot de tidigare åren i grundskolan fått sådana möjligheter, dels genom tillkomsten av nya forskarutbildningar vid universiteten, dels genom tillkomsten av forskarskolor som innebär ett samarbete med och uppbyggnad av forskarmiljöer vid högskolorna med lärarutbildning.

Den praktiknära ansatsen och underlättandet av forskarstudier har mött stort intresse från lärarna och, under senare år, från alltfler kommuner. Internationellt har Sverige varit ett föregångsland när det gäller att forskningsanknyta lärarutbildningen. En återgång till en ”mindre avancerad” lärarutbildning utan direkt tillträde till forskarutbildning och en längre ”avancerad” med, skulle innebära ett kraftigt bakslag för denna utveckling.

Att klara en önskvärd kvalitet med mindre än 160 poäng, i synnerhet om man beaktar kravet på läs- och skrivundervisning i lärarutbildningen för de yngre åldrarna, blir svårt.

Ett sammanhållet system skapar dessutom en stor flexibilitet. Det är enkelt att göra anpassningar till varierande behov av lärare för olika åldrar och inriktningar och att skapa påbyggnader oavsett ingång. Det medför således också att anställningsflexibiliteten ökar, något som är av stor vikt eftersom behovet varierar med hur många barn som föds per år.

Den svenska lärarutbildningen, så som den är utformad i dag, är unik i jämförelse med andra länder. Det unika ligger i att alla de tidigare specialiserade lärarutbildningarna nu är integrerade inom ett enda program samt att lärarutbildningen i sin helhet är en integrerad del i det sammanhållna högskolesystemet. För att stärka och utveckla lärarutbildningens kvalitet, flexibilitet och forskningsanknytning är det nödvändigt med en sammanhållen lärarutbildning.

Jag vill därför fråga utbildningsministern:

1. Kommer ministern att verka för en förlängning av vissa examina inom lärarutbildningen så att de hamnar på avancerad nivå enligt den nya examensstrukturen och därmed ger behörighet till forskarutbildningen?

2. Vilka andra åtgärder kommer ministern att vidta för att stärka forskningsanknytningen inom lärarutbildningen?