den 14 december

Interpellation

2006/07:161 Kurser i svenska för utländsk vårdpersonal

av Mats Pertoft (mp)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Det råder brist på läkare och annan högutbildad vårdpersonal i Sverige. Samtidigt är många färdigutbildade läkare, sjuksköterskor och tandläkare inskrivna på arbetsförmedlingen. Det rör sig om utländsk vårdpersonal som behöver förbättra sina kunskaper i det svenska språket innan de kan börja arbeta i Sverige.

Regeringen har nu beslutat att dra in de Amsanslag som bland annat har gått till den kompletterande språkutbildning som de vårdutbildade haft tillgång till. Detta innebär att de i stället är hänvisade till reguljär vuxenutbildning, något som förlänger studietiden med flera år.

De flesta av de aktuella akademikerna kan inte få studiemedel eftersom det kräver att man har varit i Sverige i minst två år. De kan inte heller få socialbidrag under tiden de studerar.

En svensk läkarutbildning kostar ca 1,5 miljoner. Att kompletteringsutbilda en utländsk läkare som kommer från ett land utanför EU kostar ca 150 000 kr. Staten har alltså mycket att tjäna på att erbjuda de relevanta kompletteringsutbildningarna. Att den borgerliga regeringen då väljer att dra in anslagen till dessa utbildningar framstår som obegripligt.

Mina frågor till skolministern är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att utländska akademiker snabbt ska erbjudas effektiva utbildningar för att komplettera sin utbildning och snabbt komma i arbete?

Om den nya ordningen fortsatt ska råda, avser statsrådet då att vidta några åtgärder för att utländska akademiker ska kunna finansiera sina studier, och i så fall vilka?