den 7 december

Interpellation

2006/07:133 Medelhavsmuseet

av Anneli Särnblad (s)

till statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Jag har varit på ett fantastiskt besök på Medelhavsmuseet. Där fick jag en genomgång av hur fri entré-reformen påverkat verksamheten.

Det är en mycket stor skillnad på antalet besökare. På tio månader besökte 200 000 Medelhavsmuseet, jämfört med tidigare år då siffrorna varit 70 000 besökare. Museet har en stor programverksamhet och når många grupper i vårt samhälle. När det gäller integrationen har de jobbat mycket med mötesplatser med olika föreningar.

Målet är att statens museer för världskultur genom kunskapsuppbyggnad grundad på forskning och i nära och ämnesövergripande samverkan med universitet, högskolor och andra kulturarvsinstitutioner såväl nationellt som internationell ska uppnå ökad kunskap inom det område där myndigheten verkar.

Statens museer för världskultur arbetar långsiktligt att förstärka samverkan med universitet, högskolor och andra forskarinstitutioner och museer både inom Sverige och internationellt. En stor del av det internationella arbetet är direkt inriktat på kunskapsuppbyggnaden.

De beskrivningar jag hört tyder på att museet är levande och ett aktivt hus. Fri entré-reformen har gjort denna verksamhet tillgänglig för flera. Det är glädjande att höra och att reformen varit så lyckosam.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Vilka effekter bedömer statsrådet att den återinförda inträdesavgiften på Medelhavsmuseet kommer att få för antalet besökare där?

Är statsrådet beredd att ompröva beslutet att återinföra inträdesavgifterna, om det visar sig att exempelvis besöksantalet går ned kraftigt?