den 5 december

Interpellation

2006/07:132 Europeiska året 2007 för lika möjligheter för alla

av Barbro Westerholm (fp)

till statsrådet Nyamko Sabuni (fp)

Inom EU har diskriminering på grund av bland annat ålder aktualiserats under senare år. I den stadga om de grundläggande rättigheterna i Europeiska unionen som antogs år 2000 ska diskriminering på grund av ålder vara förbjuden. Här anges dessutom att unionen erkänner och respekterar de äldres rätt att leva ett värdigt och oberoende liv och att fullt ut delta i det sociala och kulturella livet.

Genom Amsterdamfördraget från 1997 infördes en artikel i fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen (EG-fördraget) som ger rådet befogenhet att vidta lämpliga åtgärder för att bekämpa diskriminering på grund av kön, ras, etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning (artikel 13). Med stöd av denna artikel antog EU:s ministerråd i november 2000 ett direktiv om inrättande av en allmän ram för likabehandling i arbetslivet. Direktivet är ett minimidirektiv, vilket innebär att medlemsstaterna kan införa regler som går längre än vad som anges i direktiven, det vill säga utöver arbetslivet också omfatta diskriminering när det gäller tillgång till varor och tjänster.

Direktivet skulle vara genomfört i nationell rätt i december 2003, med undantag för ålder och funktionshinder för vilka uppskov kunde medges till december 2006. Sverige har begärt sådant uppskov. Som det ser ut i dag kommer vi tillsammans med Luxemburg inte att klara den stipulerade införandetiden vad gäller lagstiftning mot diskriminering på grund av ålder. För övriga diskrimineringsgrunder har Sverige lagar även om de sinsemellan varierar i utformning. Som en fortsättning på lagstiftningsarbetet mot diskriminering på grund av bland annat ålder har EU-kommissionen utnämnt 2007 till Europeiska året för lika möjligheter för alla (European Year of Equal Opportunities for All).

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

1.   Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att Sverige får en lag mot diskriminering på grund av ålder och att en sådan lagstiftning utöver arbetslivet även kommer att omfatta varor och tjänster?

2.   Vilka aktiviteter mot diskriminering på grund av ålder planerar statsrådet att vidta under 2007, trots att den av EU beslutade lagstiftningen mot diskriminering inte kommer till stånd i Sverige före utgången av 2006?