Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i högskolelagen (1992:1434).
Universiteten och högskolorna har en viktig nyckelroll för vår gemensamma framtid. Det handlar självklart om en hög kvalitet på undervisningen, en fri och nyfikenhetsstyrd forskning. Staten har ett särskilt ansvar för att garantera forskningens frihet och hög kvalitet i undervisningen. Staten tillhandahåller därför offentliga medel för forskarinitierad och nyfikenhetsstyrd forskning. Principen om forskningens frihet är lagfäst i högskolelagen. Den innebär att forskningsproblem får väljas fritt, att forskningsmetoder får utvecklas fritt och att forskningsresultat får publiceras fritt. Enligt högskolelagen är det fakultetsnämnder eller särskilda organ, där majoriteten av ledamöterna är vetenskapligt kompetenta lärare, som ansvarar för forskning och forskarutbildning.
Därutöver spelar universitet och högskolor en viktig roll för det omgivande samhället. Sedan några år är högskolans tredje uppgift, dvs. samverkan med det omgivande samhället, inskriven i högskolelagen. Det handlar dels om att arbeta framgångsrikt med att utveckla ny kunskap tillsammans med näringsliv och offentlig sektor, dels om att föra ut resultaten av forskning och utbildning till allmänheten. Det handlar också om att i samspel med arbetsmarknaden utforma nya utbildningar och ge studenterna möjligheter till omvärldskontakter under utbildningstiden. Vi vill betona betydelsen av ett väl fungerande samarbete mellan näringsliv, offentlig sektor och akademi för att utveckla en regions konkurrenskraft i en alltmer globaliserad ekonomi.
Högskolestyrelser fokuserar på långsiktiga strategifrågor och hanterar inte frågor som rör forskningens närmare inriktning och innehåll.
Därför är det viktigt med allsidigt sammansatta styrelser som ger möjligheter till en övergripande demokratisk insyn och minskar risken för isolering, styrelser som bidrar till samverkan mellan den fria forskningen, näringsliv, politik och därmed förstärker universitetens och högskolornas betydelse för den regionala utvecklingen.
Regeringens förslag att förändra sättet att utse ledamöter i styrelserna för universitet och högskolor motverkar detta. Därför föreslår vi att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i högskolelagen (1992:1434).