Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rekryteringsbidraget.
Rekryteringsbidraget är till för personer som fyllt 25 år och som har kort tidigare utbildning. Dessa personer ska också vara eller riskera att bli arbetslösa eller ha funktionshinder och därför behöva extra tid för att klara studierna. Rekryteringsbidraget är ett bidrag som inte behöver betalas tillbaka.
Den borgerliga regeringen föreslår i proposition 2006/07:17 att rekryteringsbidraget ska avvecklas. Regeringen anför som skäl att förslaget syftar till att villkoren för finansiering av studier ska bli mer likvärdiga och enhetliga för vuxna studerande på olika utbildningsnivåer. Rekryteringsbidraget ska enligt förslaget avvecklas från och med den 1 januari 2007, med vissa övergångsbestämmelser. Detta är en avveckling som vi motsätter oss.
Förslaget innebär att finansieringen för ett stort antal vuxenstuderande dras undan. Andra halvåret 2006 var det omkring 16 000 personer som beviljades rekryteringsbidrag. I Västsverige uppgår antalet till över 3 000.
En avveckling av rekryteringsbidraget skulle därmed få allvarliga konsekvenser för människors möjligheter att studera. För många vuxna med kort utbildning innebär det ett stort steg att börja studera. Om den gruppen är hänvisad till studiemedel, finns risken att många inte vågar ta steget. Studiemedel är begränsat till maximalt 240 veckor, det vill säga cirka 12 terminer. Rekryteringsbidraget ger möjlighet att börja studera utan att tära på denna tid, som kanske behövs senare i livet för den som vill gå vidare till högre studier.
Om Sverige ska stärka sin position som en ledande kunskapsnation är det viktigt att breda grupper får tillgång till utbildning. Att avveckla rekryteringsbidraget är helt fel väg att gå i en tid när den globala konkurrensen ökar och där kunskapskraven på arbetsmarknaden ständigt ökar. Det livslånga lärandet behöver i stället värnas. Vi vill att alla ska ha möjlighet att studera och den möjligheten ges genom uppsökande verksamhet och genom rekryteringsbidraget.