Motion till riksdagen
2006/07:Ub425
av Ann-Christin Ahlberg m.fl. (s)

Storleken på barngrupper i förskolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om barngruppernas storlek i förskolan.

Motivering

Barngrupperna i dagens förskola är på många håll alldeles för stora. Detta är både förskolepersonal och föräldrar överens om. För att underlätta inlärningen och förbättra omsorgen om barnen bör gruppernas storlek minska. I en grupp med färre barn får varje individ mer uppmärksamhet och kan ta mer av förskolepersonalens tid i anspråk utan att detta får negativa effekter för övriga barn i gruppen.

Färre barn i grupperna gynnar framför allt de yngsta barnen och barn i behov av särskilt stöd. Mindre barngrupper och högre personaltäthet kompenserar för de barn som inte har de bästa förutsättningarna och ökar likvärdigheten. En viktig kvalitetsfaktor i förskolan är personaltätheten och barngruppens storlek. Mindre barngrupper är i sig ingen garanti för en god kvalitet, men att barngruppen är anpassad till de behov som råder är en avgörande förutsättning för det pedagogiska arbetet och för att barn ska lära sig, utvecklas och må bra.

Barn i behov av särskilt stöd och de allra yngsta barnen bör vara i ännu mindre grupper för att personalen skall hinna tillgodose deras behov. Oberoende av vad som pekas ut som ”lämpligt” eller ”lagom” är det alltid nödvändigt att anpassa gruppstorlekar och personaltäthet till de förutsättningar som råder i varje förskola. Några exempel på viktiga faktorer att ta hänsyn till är barnens ålder och kön, behov av särskilt stöd, andelen barn med annat modersmål, kontinuiteten i barn- och personalgrupp, förskolepersonalens kompetens och upptagningsområdets sociala karaktär.

Barn som har behov av särskilt stöd och barn med annat modersmål än svenska gynnas generellt i mindre barngrupper med högre personaltäthet. En generellt god kvalitet är ofta den bästa insatsen för många av dessa barn. Kontinuitet i barn- och personalgrupp är en förutsättning för att barn ska lära och utvecklas i relationen och i samspelet med varandra och med de vuxna. En barngrupp som utsätts för upprepade personalbyten eller andra förändringar behöver därför vara mindre än en grupp där förhållandena är mer stabila. Även förskolepersonalens kompetens har betydelse. I arbetslag med välutbildad och erfaren personal finns goda förutsättningar att arbeta med samspelet och relationerna i barngruppen.

Kommunerna behöver riktlinjer för hur stora barngrupperna ska vara på syskonavdelningar och småbarnsavdelningar. Dock kan det vara svårt att sätta en speciell gräns för antal barn per grupp. Det finns inga belägg för att det skulle finnas någon gruppstorlek eller personaltäthet som är den optimala i alla sammanhang. Förutsättningarna varierar från grupp till grupp och från tid till annan. En gruppstorlek eller personaltäthet som är lagom i en förskola behöver inte vara det i en annan. För att underlätta inlärningen och förbättra omsorgen om barnen bör dock förskolegruppernas storlek minska i enlighet med Skolverkets Allmänna råd för kvalitet i förskolan.

Stockholm den 31 oktober 2006

Ann-Christin Ahlberg (s)

Anne Ludvigsson (s)

Hillevi Larsson (s)

Christina Oskarsson (s)

Carina Ohlsson (s)

Birgitta Eriksson (s)