Motion till riksdagen
2006/07:Ub414
av Christina Axelsson m.fl. (s)

Södertörns högskola som universitet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Södertörns högskola.

Motivering

Södertörns högskola inrättades efter ett beslut i riksdagen 1995. Utbyggnaden av den högre utbildningen i södra Storstockholm hade då utretts under lång tid. Bakgrunden var bl.a. att övergången till högre studier var låg i södra Storstockholm, arbetslösheten hög och segregationsproblemen tenderade att bli stora. Södertörns högskola har nu över 12 000 registrerade studenter. Där finns ca 750 anställda, varav hälften är lärare och forskare. Majoriteten av lärarna har doktorsexamen. År 2005 hade högskolan 34 professorer och drygt 100 doktorander. Under 2006 uppgår Södertörns högskolas forskningsvolym till ca 250 miljoner kronor.

Redan från början var det av statsmakterna utsagt att det var ett nytt universitet som skulle byggas upp och inte en ny regional högskola. De kriterier som sattes upp av regeringen för att Södertörns högskola i framtiden skulle kunna bli universitet är i dag uppfyllda. En oberoende granskningsgrupp har under våren 2006 utvärderat högskolan. De konstaterar att Södertörns högskola väl uppfyller kraven på universitetsstatus. Granskarna slår fast att det finns ”ett upparbetat kapital i form av hög ambition, god arbetsmoral, högklassig infrastruktur och inte minst en lärarkår med hög akademisk kompetens och en berättigad förväntan att få arbeta på de villkor som en universitetsstatus ger”.

I år firade Södertörns högskola tioårsjubileum. I dag gäller följande nyckel­ord som ledstjärnor för högskolan: mångvetenskaplighet, mångkulturalitet och medborgerlig bildning. Vikten av ett mångvetenskapligt arbetssätt har blivit en central del i högskolans vetenskapliga och kunskapsteoretiska grundsyn. Det mångkulturella perspektivet handlar inte bara om att sträva efter etnisk mångfald vid högskolan. Mer och mer handlar det om ett interkulturellt synsätt och ett aktivt kunskapssökande och kunskapsutbyte mellan olika kulturer.

Den medborgerliga bildningens roll är nära förknippad med mångvetenskaplighet och mångkulturalitet. Det rör sig om en förmåga att betrakta centrala kunskapsfrågor ur olika perspektiv, att träna sig i att argumentera för och emot. Den teoretiska kunskapen är utan liv innan den möter verkligheten och våra egna erfarenheter. När teori och verklighet möts ger det förutsättningar för omdömets skolning.

Södertörns högskola är i dag ett välkänt lärosäte med unik profil. På de tio år som gått har en universitetsstruktur byggts upp, med hög andel disputerade lärare och forskare och stark koppling mellan grundutbildning och forskning. Vi anser det nu hög tid att ge Södertörns högskola generell rätt att utfärda doktorsexamen och få benämnas universitet.

Stockholm den 30 oktober 2006

Christina Axelsson (s)

Carina Moberg (s)

Tommy Waidelich (s)

Yilmaz Kerimo (s)

Christina Zedell (s)

Björn von Sydow (s)