Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om satsning på validering.
Valideringsdelegationen tillsattes den 1 januari 2004 och har ett tidsbegränsat uppdrag t.o.m. 2007. Deras arbete är mycket viktigt för att hitta vägar för en förhoppningsvis snabbare hantering och likvärdig validering i hela Sverige.
Enligt Valideringsdelegationens erfarenhet är vikten att kunna vägleda rätt.
Valideringsdelegationens erfarenhet är att begreppet ”vägledning” används för en mängd skiftande insatser i samband med validering, utbildning och arbetsmarknadsfrågor. Oklarheter om den faktiska innebörden av ”vägledningsinslag i valideringsprocessen” leder lätt till missförstånd vid kvalitets- och processbeskrivning. Vägledning bör exempelvis kunna urskiljas bland besläktade insatser såsom ”coachning”, information, administration, mäklande verksamhet osv.
För att identifiera sådana möten som leder en person vidare i sin planering eller påvisar nya möjligheter att förbättra sin situation utgår vi från följande kännetecken som kriterier på att mötet har karaktären av vägledning:
Att det föreligger/upplevs ett problem att lösa eller förstå.
Att utgångspunkten är personens självbild.
Att syftet är en förändring av attityd eller handlingsberedskap.
Att kontakten har formen av dialog.
Att den som vägleder gör det i en professionell roll till vilken man kan knyta förväntningar på opartiskhet, ansvar, kompetens, integritet osv.
Den socialdemokratiska regeringen lade stor vikt vid denna fråga att verka för ett utvecklat förhållningssätt inom validering och i tre sammanhang.
Som ett led i en pågående utbildning i syfte att klarlägga kunskapsnivån, anpassa innehållet i och/eller förkorta studietiden för den enskilde. I anslutning till vägledning definiera utgångsnivån för vidare studier. För att dokumentera faktiska kunskaper och färdigheter inför ansökan om anställning eller i samband med personalutveckling på arbetsplatsen.
Detta viktiga arbete måste fortsätta.