Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att behålla rekryteringsbidraget.
Avsikten med införandet av rekryteringsbidrag 2003 var att stimulera målgruppen arbetslösa, de som riskerar att bli arbetslösa samt personer med funktionshinder att studera. Studier med detta bidrag skulle bedrivas på grundskole- eller gymnasienivå med möjlighet att studera i olika omfattningar för att individerna skulle ges ökade möjligheter till att byta bransch och skaffa sig en ny yrkeskarriär. Många av dem har en kort studiebakgrund och vågar då inte investera i sig själva genom att åta sig studieskulder. Det är en stimulans för dem som står längst ifrån att verkligen börja studera. Bidraget kunde fås under 50 studieveckor och var pensionsgrundande. 2005 betalades 1 025,4 miljoner kronor ut i bidrag samt 349 miljoner i statlig ålderspensionsavgift.
Under åren 2003–05 har nästan 73 000 studerat med rekryteringsbidrag; över 70 procent var kvinnor. De flesta, cirka två tredjedelar, studerade på gymnasienivå. Tre fjärdedelar av dem var inte tidigare registrerade för någon form av studiestöd. De hade inte tidigare bedrivit organiserade studier. Av dem som har avslutat sina studier fortsatte 40 procent att studera med annat studiestöd och många av dem på eftergymnasial nivå enligt CSN-rapporten ”CSN:s erfarenheter av rekryteringsbidrag till vuxenstuderande och vidgad användning av rekryteringsbidrag för kombinationsutbildning”. Enligt Riksrevisionens beskrivning av bidraget i fyra kommuner visade de att endast knappt 8 procent av deltagarna hade avbrutit sina studier. Det ska jämföras med komvux i övrigt, där nästan var femte avbryter sina studier.
Vi anser att bidraget har nått sitt syfte att få personer att studera för att öka sina möjligheter till inträde och omställning för fortsatt deltagande i arbetslivet.
På bland annat Långholmens folkhögskola i Stockholm studerar i dag ett flertal kvinnor med rekryteringsbidrag. Många av dem har flyttat till Sverige från världens alla hörn och de flesta har en mycket bristfällig studiebakgrund. För dem är rekryteringsbidraget och de studier som de kan ta del av, en inkörsport till det svenska samhället och till svensk arbetsmarknad. Rekryteringsbidraget har även en viktig effekt på jämställdhet, integration och arbetslöshet.
Att nu avsluta rekryteringsbidragen utan att ersätta dem med någon annan stimulans kommer att få till följd att många, särskilt många kvinnor, inte alls kommer att påbörja studier. Detta kommer i sin tur att medföra att fler (fler kvinnor) kommer att bli mindre attraktiva på dagens arbetsmarknad. Många av dem kommer att bli arbetslösa, kanske för lång tid.