Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införandet av en trafikantutbildning och en förberedande körkortsutbildning i skolan.
Innehav av körkort är en jämlikhetsfråga. De stora kostnader som är förknippade med att ta körkort i dag gör också detta till en klassfråga.
Att ha genomgått en körkortsutbildning är ofta en förutsättning för att kunna bo kvar i glesbebyggda områden där avstånden är stora och där kollektivtrafiken inte utgör något praktiskt alternativ. För att kunna pendla mellan bostaden och arbetsplatsen krävs det ofta tillgång till egen bil och körkort. Många företag kräver att de anställda innehar körkort. Som exempel kan nämnas att många kommuner kräver det. Att ha körkort är ofta en förutsättning för att de anställda inom olika serviceyrken, t.ex. hemvården, ska kunna besöka de olika vårdtagarna.
Även när det gäller fritidsaktiviteter underlättar det naturligtvis mycket om ungdomarna har körkort och slipper vara beroende av föräldrar eller kompisar. Alla ungdomar ska ha möjlighet att delta i den aktivitet de själva vill, men dagens kommunikationer mellan många orter omöjliggör detta t.ex. i glesbygden där det kanske går en eller två bussar per dag.
Vi har alla ett gemensamt ansvar för att vägtrafiken är säker. Det gäller politiker, planerare, väghållare som Vägverket, kommunerna, transportföretag, fordonstillverkare m.fl. Nollvisionen är ett långsiktigt mål för trafiksäkerheten där ingen ska dödas eller skadas allvarligt på vägarna.
Trafikantutbildning och en förberedande körkortsutbildning i skolan, eller i samband med en samlad skoldag, skulle ge Sverige ett mer trafiksäkert samhälle där syftet med nollvisionen lättare kan uppnås.