Motion till riksdagen
2006/07:Ub381
av Anne Ludvigsson (s)

Religiösa friskolor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om finansiering av religiösa friskolor.

Motivering

Ett av den svenska skolans huvudsyfte är att lära ungdomar vikten av samverkan och förmågan att leva tillsammans med andra människor. För att nå målet om ett mångkulturellt och integrerat samhälle krävs generella åtgärder och lokala lösningar. Flickor och pojkar som växer upp här ska ha samma rättigheter och möjligheter. Vårt mål är att barnen ska få ta över ett jämställt och jämlikt samhälle där alla känner sig delaktiga och trygga.

I skolor där många barn från olika nationaliteter möts ger skolschemat samhörighet. På idrottsdagarna tävlar man klassvis. Serberna hejar på både svenskar och bosnier i den egna klassen och inte på serberna i någon annan klass. Naturligtvis är det inte helt problemfritt att ha så många nationaliteter och trosriktningar i en och samma skola. Diametralt motsatta åsikter bryts mot varandra i diskussionerna. Men dessa människor ska leva i samma samhälle, och när kommer de återigen att få samma möjlighet att diskutera med varandra på det vis de gör i skolan? När Socialdemokraterna byggde den enhetliga skola vi har i dag var ett av målen att skolan skulle fungera som en sammanhållande kraft i samhället. Den skulle motverka främlingskap och minska spänningar mellan människor. Då fanns de största spänningarna mellan olika samhällsklasser. I dag möts olika kulturer i Sverige och det uppstår spänningar även dem emellan.

I ett fritt samhälle kan man aldrig hindra vuxna människor tillika föräldrar från att tillhöra olika extrema religiösa samfund. Men när barnen växer upp är det av största vikt och ett samhällsansvar att ge barn och ungdomar möjlighet att möta och lära sig förstå och respektera människor av alla tros- och åsiktsriktningar. Barn till religiösa fanatiker, vare sig de är kristna eller muslimer, måste få en chans att lära sig att det finns andra värderingar här i världen. Vilken valfrihet har de barnen om samhället hjälper deras föräldrar att hålla dem isolerade under hela deras uppväxt? Isoleringen i religiösa friskolor drabbar unga flickor särskilt hårt. Den svenska skolan och undervisningen ska genomsyras av jämställdhet, jämlikhet och demokrati. Barn från olika bostadsområden med olika social, kulturell och etnisk bakgrund bör undervisas tillsammans.

Det är viktigt att konstatera att riksdagen har ställt upp krav och restriktioner för hur undervisningen får bedrivas på en konfessionell skola. I en enskild skola med konfessionell inriktning måste undervisningen i religionskunskap, men även utbildningen i övrigt, bedrivas under iakttagande av läroplanens krav på saklighet och allsidighet, öppenhet för skilda uppfattningar, tolerans samt möjligheter till personliga ställningstaganden. Undervisningen får inte i något ämne vara indoktrinerande eller tendentiös. Om det skulle visa sig att detta inte kan garanteras alla elever måste statens finansiering av skolan ifrågasättas.

Stockholm den 26 oktober 2006

Anne Ludvigsson (s)