Motion till riksdagen
2006/07:Ub380
av Ann-Kristine Johansson m.fl. (s)

Konsument- och hemkunskap


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att uppvärdera betydelsen av ämnet hem- och konsumentkunskap och att undervisningen påbörjas redan i mellanstadiets lägre årskurser.

Motivering

I dag pågår en intensiv debatt om mat och hälsa, inte minst gäller det barnens mat och hälsa. Debatten i dag präglas av idéer och önskemål om vad man kan göra för att förändra inställningen till mat och till motion. Att man måste börja i unga år är många överens om, likaså att många familjemönster vad gäller såväl kost som motion måste förändras för att barnen ska både börja motionera och äta på ett klokare sätt.

Konsumtionsmönster, attityder och värderingar grundläggs tidigt. Därför har barn och ungdomar blivit en attraktiv målgrupp på marknaden. De kommersiella budskapen söker sig allt längre ned i åldrarna. Därför bör barn och ungdomar redan på ett tidigt stadium lära sig att bli kritiska konsumenter. Här har skolan en viktig roll att spela.

Det finns undersökningar som visar att många barn väljer att hoppa över både frukosten och skollunchen. Det sätter naturligtvis spår i hälsan och resulterar ofta i sämre arbetsförutsättningar i skolan. Bland de unga ser vi ett ökat antal som mår psykiskt dåligt. Här finner vi skillnader mellan flickor och pojkar, där psykiska problem är vanligare bland flickor. Hälsa har också med skapandet och vårdandet av hemmet att göra, där frågor om tvätt, hygien och städning men också trivsel och ansvarstagande är viktiga delar. Hem- och konsumentkunskap kan här bidra med grundläggande kunskaper som kan ge en viss säkerhet och trygghet. Att relationer och gemenskap påverkar hälsan är väl snarast att betrakta som en självklarhet.

Hem- och konsumentkunskap är ett litet ämne sett till garanterad undervisningstid i timplanen. Men sett till innehåll är det snarast ett stort ämne. Eftersom hem- och konsumentkunskap är ett av de minsta ämnena i skolan riskerar man att eleverna inte får den kunskap som vore önskvärd. För att vi inte ska få ännu större svårigheter med folkhälsan än vad vi har i vårt samhälle i dag, behöver vi uppvärdera hem- och konsumentkunskapens betydelse i skolan. Detta gäller såväl grund- som gymnasieskolan.

Hem- och konsumentkunskapen ger eleverna, pojkar och flickor, tillfälle att reflektera över vardags- och privatlivet. Dessutom ger ämnet möjlighet att få kunskap och öva den handlingsberedskap som behövs för förändring. Att stärka, utveckla och bredda hem- och konsumentkunskapen kan således vara ett sätt att främja jämställdheten. Det är fråga om att ge budskapet till alla elever, oavsett kön, att omsorg, hushållning, social gemenskap, mat och hälsa etc. är viktigt att ha kunskap i och om. Det är kunskap som alla behöver oavsett vad de gör i sitt yrkesverksamma liv. Det är dessutom viktigt att ha ett fungerande privatliv för att ha ork att göra ett bra jobb.

Stockholm den 26 oktober 2006

Ann-Kristine Johansson (s)

Helena Frisk (s)

Marina Pettersson (s)