Motion till riksdagen
2006/07:Ub376
av Sinikka Bohlin (s)

Forskning om elektromagnetisk strålning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om elektromagnetisk strålning.

Motivering

Det finns olika typer av strålning och de har olika egenskaper. Radiovågor från basstationer och mobiltelefoner tillhör den typ som kallas icke joniserande strålning. Denna strålning har ett lågt energiinnehåll och förmår inte att slå sönder atomer och molekyler.

Oron över säkerheten med mobiltelefonanvändning och strålning från masterna är stor. Det visar också den undersökning som Sifo gjort på uppdrag av TCO.

Mer än hälften av de tillfrågade uppger att de kände oro över riskerna med att tala i mobiltelefonen.

Forskning om hur elektromagnetiska fält kan påverka människor har bedrivits nationellt och internationellt under mer än fyrtio år. Nya frågor har dykt upp i takt med nya produkter och den ökade användningen. Det är angeläget att fortsätta forska kring riskerna med den nya tekniken. Inom WHO bedrivs det s.k. EMF-projektet om eventuella hälsoeffekter. Det kommer att vara slutfört 2005. WHO lägger underhand ut faktablad på sin hemsida.

Statens strålskyddsinstitut (SSI) är den myndighet som har ansvar för att de skadliga effekterna av strålning på människor och miljö i Sverige ska vara så små som möjligt. I sitt arbete har de hittills inte kunnat visa några vetenskapliga belägg för att mobiltelefoni inom dagens gränsvärden medför skadlig inverkan på människors hälsa. Men människorna som har problem med elektromagnetiska fält och deras oro finns kvar.

Det krävs en producentoberoende forskning med inriktning mot att belysa helheten på problematiken strålning och hälsa. Det är forskning som kan komma oss konsumenter till nytta.

Mobiltelefoner underlättar på många sätt människors vardag. Men, vi ska självklart bevaka att riskerna med telefonerandet och riskerna med den utrustning, master etc. som behövs för att det ska fungera blir grundligt belysta.

Stockholm den 25 oktober 2006

Sinikka Bohlin (s)