Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om yrkesutbildningens utformning.
40 % av eleverna i gymnasieskolan går på yrkesförberedande utbildningar på gymnasiet. Ett stort problem är att 20–40 % av eleverna inte avlutar sina studier med godkända betyg. Denna statistik vill nu regeringen förbättra genom att ta bort de obligatoriska kärnämnena. Det är helt fel väg. Borttagande av kärnämnena skapar bara möjlighet till större lönespridning och öppnar för ”låglönejobb”. Dessutom spärras möjligheterna till att göra karriär i sitt yrke på grund av bristande kunskaper i framför allt språk och matematik.
Utbildning är en prioriterad fråga för ett välfärdsland som Sverige. De senaste åren har den högre utbildningen stått i fokus och en fantastisk utbyggnad har gjorts som har lett till att framför allt många ungdomar med arbetarbakgrund fått möjlighet att studera vidare på universitet och högskolor. Socialdemokraternas linje när det gäller högre utbildning ska ligga fast.
Nu är det dags att sätta fokus på gymnasieutbildningarna och framför allt de yrkesförberedande utbildningarna. En kvalificerad yrkesutbildning får vi inte om kraven på eleverna sänks. Utfallet blir då en ”okvalificerad” utbildning. I stället bör ökade resurser satsas på de yrkesförberedande utbildningarna:
Öka satsningen på integration mellan kärn- och karaktärsämnen så att eleverna ser nyttan med att lära sig kärnämnena.
Garantera alla elever som går yrkesförberedande utbildningar grundläggande högskolebehörighet.
Garantera eleverna praktikplatser och förbättra kvaliteten.
Satsa på skolorna och klassrummen. Bygg om skolorna så att de blir ändamålsenliga, moderna och vackra. Vackra och ändamålsenliga miljöer skapar stolta elever.
Regionalisera gymnasieskolorna så att man kan satsa på utbildningar med hög kvalitet.
Inför lärlingssystem på fler utbildningar efter avslutade studier på gymnasieskolan. Lärlingssystemen ger möjlighet att lära sig yrket i praktiken. I dag finns lärlingssystem inom bygg- och elprogrammet och är framgångsrikt.