Motion till riksdagen
2006/07:Ub356
av Margareta Persson m.fl. (s)

Vetenskapsområdet teknik på Högskolan i Jönköping


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Högskolan i Jönköping bör tilldelas vetenskapsområdet teknik.

Motivering

Sverige behöver en teknisk högskola inriktad på teknisk kompetensförsörjning för små och medelstora företag, särskilt tillverkande företag och näraliggande tjänsteföretag. Jönköping är det naturliga valet för en sådan lokalisering med hänsyn till den näringslivsstruktur som finns i regionen och de relationer avseende både forskning och utbildning som etablerats mellan företagen och Högskolan i Jönköping.

I Jönköpingsregionen – och med Högskolan i Jönköping (HJ) som projektägare – har sedan några år, i samverkan mellan högskola, offentliga sektorn i länet och näringslivet i regionen, bedrivits ett långsiktigt projekt (JTH-projektet) av stor nationell betydelse. Det syftar till att vidareutveckla den befintliga Ingenjörshögskolan vid HJ till en teknisk högskola, Jönköpings Tekniska Högskola, med unikt fokus på modern, industriell produktframtagning – dvs. sådan parallell utveckling av produkter och produktions- och logistikprocesser som leder till konkurrenskraftig tillverkning även i en globaliserad ekonomi och marknad.

Ingenjörshögskolans forskningsinriktning på industriell produktframtagning – särskilt i små och medelstora tillverkande företag – är högaktuell och relevant i perspektivet av förnyelse och globalisering av svensk tillverkningsindustri med tillhörande tjänsteföretag och andra typer av företag. Forskningen och forskarutbildningen inom det övergripandet temat industriell produktframtagning är väl fokuserad inom fem profilområden: Produktionssystem, produktutveckling, komponentteknologi, intelligenta produkter och informationsteknik. I dag verkar ett stort antal professorer och doktorander i forskarutbildningen. I avvaktan på egen examinationsrätt avlägger doktoranderna sina licentiat- och doktorsexamina vid Chalmers och KTH.

JTH-projektet stöds starkt av näringslivet och offentliga sektorn i länet som tillsammans med högskolan investerar 150 miljoner kronor i en forskningsfond under 2002–2008. Med dessa medel jämte vissa medel ur stats­anslaget som grund beräknas forskningsvolymen under 2006 uppgå till 40 miljoner kronor. Härigenom har den tekniska forskningen nått en omfattning och kvalitet som tillsammans med tekniknära forskning vid övriga fackhögskolor inom HJ bedöms uppfylla kraven för att Högskoleverket ska kunna ge HJ godkänt vid en prövning av vetenskapsområdet teknik.

Ett nödvändigt steg mot förverkligandet av en teknisk högskola vid Högskolan i Jönköping är att Utbildningsdepartementet låter Högskoleverket pröva Högskolan i Jönköping för vetenskapsområdet teknik.

Stockholm den 30 oktober 2006

Margareta Persson (s)

Helene Petersson (s)

Göte Wahlström (s)

Carina Hägg (s)