Motion till riksdagen
2006/07:Ub349
av Marie Nordén m.fl. (s)

Hälsa i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hälsa i skolan.

Motivering

I dag är fetma och övervikt hos barn en första signal till ohälsa och allvarliga sjukdomar som de kan drabbas av i vuxenlivet. För våra barns skull måste utvecklingen som visar att barn blir alltmer överviktiga bromsas. Här fyller både skolan och folkrörelserna en viktig roll. Ett viktigt initiativ från den socialdemokratiska regeringen var ”Handslaget” med idrottsrörelsen som inne­bar ökade resurser till Riksidrottsförbundet med 1 miljard för att under fyra år stimulera idrottandet. Målet för arbetet var att nå nya grupper genom att hålla tillbaka avgifterna. Man ville också förbättra flickors deltagande i idrottsaktiviteter, vidareutveckla samarbetet med skolorna och motverka droger. Det är viktigt att detta arbete fortsätter så att målen kan nås.

Att äta rätt är precis lika viktigt som att röra på sig. En åtgärd för att öka medvetenheten om vikten av en bra kost vore att öka antalet timmar i hem- och konsumentkunskap i grundskolan. Ämnet omfattar i dag endast 118 timmar – 0,75 % av undervisningstiden – vilket gör det till ett av de minsta ämnena i grundskolan. Med den omfattningen är det inte möjligt att kunna fullgöra de områden och aspekter som ämnet och kursplanen syftar till. Ämnet bör uppvärderas i större grad.

En av de stora bovarna när det gäller den ökande fetman bland barn och ungdomar är även det ökande sockerintaget, som många gånger är ofrivilligt och bottnar i en okunskap om innehållet i våra livsmedel. Det finns i dag livsmedel som genom nyckelhålsmärkning uppfattas som sunda och som också är det vad gäller mängden fett. Men produkterna innehåller i stället stora mängder socker. Det gäller bl.a. dagliga livsmedel som yoghurt och bröd. Att införa en liknande märkning om sockerinnehåll som om fett kan vara ett sätt att göra människor uppmärksammade på att produkten innehåller socker.

De flesta skolor har i dag kiosker eller automater med drycker, godis och snacks. Men kunskapen om innehållet i dessa produkter måste bli större bland grundskoleelever. Vad som ska säljas på skolan under skoltid måste också diskuteras. Att kunna köpa godis på skoltid ska inte vara en självklarhet. Skolan borde i stället vara en sockerfri zon.

Stockholm den 30 oktober 2006

Marie Nordén (s)

Fredrik Lundh (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Monica Green (s)

Veronica Palm (s)

Helene Petersson (s)

Marina Pettersson (s)

Kerstin Andersson (s)