Motion till riksdagen
2006/07:Ub336
av Göran Persson i Simrishamn m.fl. (s)

Kooperativt företagande i skolundervisningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skolundervisningen bör främja entreprenörskap av alla slags former – även det kooperativa, i form av ekonomiska föreningar.

Motivering

Skolan har i dag ett ansvar för att eleverna ska få kunskap om olika typer av företagsformer. Många skolor bedriver också undervisning där eleverna själva får pröva på att driva ett eget företag. Erfarenheterna från Kooperativa institutet och de lokala coompanionkontoren (lokala kooperativa utvecklingscentrum) runtom i Sverige visar dock att det är få ungdomar som ges möjlighet att prova företagsformen ekonomisk förening eftersom information om den associationsformen ofta saknas i undervisningen.

Att tillsammans med andra driva ett företag i en ekonomisk förening har möjligheter som vi anser borde lyftas fram som ett viktigt alternativ vid sidan av aktiebolag och handelsbolag. Ett kooperativ är ett demokratiskt entreprenörskap där alla medlemmar ges möjlighet till inflytande och medansvar för verksamheten. Många av dem som bedriver kooperativ verksamhet gör det just för att det ger stor arbetstillfredsställelse – något som är oerhört viktigt i dagens arbetsliv som ofta präglas av stress och oro. Att arbeta i team, där ledarskapet är delat och man har gemensamma målsättningar och tillsammans ansvarar för resultatet, är också positiva faktorer. Vi anser att unga människor ska få bättre möjligheter än i dag att lära sig om de möjligheter som det demokratiska entreprenörskapet, kooperativet, kan ge.

Skolmyndigheterna, Nutek, länsstyrelserna med flera nationella aktörer har ett viktigt ansvar att i sitt arbete med skolundervisning och företagande främja alla typer av entreprenörskap. Ändå saknas ofta den ekonomiska föreningen som företagsform, både i rådgivningen till dem som vill starta eget och i skolundervisningen på gymnasiet. Kooperativa institutet har tagit fram ett webbaserat läromedel om kooperativt företagande, ”www.initiativ.org”. Läromedlet vänder sig till gymnasiekurser i samhällskunskap, projektarbete, företagsekonomi, svenska, naturkunskap och historia. Syftet med ”Initiativ” är att ge gymnasieelever en möjlighet att reflektera över och diskutera värderingar och demokratisk påverkan relaterat till viktiga samhällsfrågor. Syftet är också att skapa engagemang och lust att vara kreativ, att ta initiativ, att starta projekt och egna företag. Det behövs mer av satsningar för att stimulera entreprenörskap i skolan, som då också inkluderar kooperativt företagande i form av ekonomiska föreningar.

Att ge unga människor kunskap om företagande i alla dess former är viktigt. Vi anser att regeringen särskilt bör stötta utvecklingen av det demokratiska entreprenörskapet i gymnasiets skolundervisning, så att ekonomisk förening blir en associationsform lika väl känd som aktiebolag och handelsbolag.

Stockholm den 30 oktober 2006

Göran Persson i Simrishamn (s)

Christer Adelsbo (s)

Laila Bjurling (s)

Elisebeht Markström (s)

Lars Wegendal (s)

Inger Jarl Beck (s)

Margareta Israelsson (s)

Lars U Granberg (s)

Agneta Lundberg (s)

Kent Härstedt (s)

Anne Ludvigsson (s)

Lennart Axelsson (s)

Krister Örnfjäder (s)

Marina Pettersson (s)

Monica Green (s)

Agneta Gille (s)

Hillevi Larsson (s)

Ronny Olander (s)

Kerstin Andersson (s)

Pia Nilsson (s)

Karin Åström (s)

Helena Frisk (s)

Alf Eriksson (s)

Helene Petersson (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Ann-Kristine Johansson (s)

Eva Sonidsson (s)

Fredrik Lundh (s)

Kerstin Engle (s)