Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om barnomsorg på obekväm arbetstid.
För barn till föräldrar som har arbete som pågår under obekväm arbetstid är det viktigt att det finns en flexibel form av barnomsorg. Det är viktigt att den är öppen vid de tider som föräldrarna arbetar. Många kommuner erbjuder redan i dag en form av ”nattis” men det är långt ifrån en självklarhet för föräldrar att få barnomsorg som passar deras arbetstider. Ett exempel är anställda inom teater- och kultursektorn som repeterar på dagarna och spelar föreställning på kvällen. Möjligheten till barnomsorgsplats är ofta begränsad och omgärdad av snåriga bedömningar om behoven. Lösningen som de får förlita sig på är att anhöriga eller grannar kan ställa upp, eller i värsta fall köpa tjänster av barnflickor för att klara omsorgen. Det kan vara värt att förtydliga att delad arbetsdag eller arbete på obekväma arbetstider oftast inte är ett frivilligt val utan en konsekvens av anställningsformen.
Ett problem med den nuvarande lagstiftningen är att det inte finns någon skyldighet för kommunerna att, när förälderns/föräldrarnas förvärvsarbete så kräver, erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Trots det rådande rättsläget finns det kommuner som erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid, men det som i en kommun kan anses som en självklar rättighet gäller inte alls i en annan kommun.
Det som utgör problemets kärna är skollagens förarbeten (prop. 1993/94:11 och prop. 1997/98:6) som slår fast att det visserligen är önskvärt att erbjuda barnomsorg till barn vars föräldrar arbetar på obekväma arbetstider eller nattarbete men att det inte är någon skyldighet för kommunen eller rättighet för föräldrarna.
Förskolan och barnomsorgen är viktiga delar i välfärden. Därför bör den också vara så utformad att den undanröjer hinder för ett förvärvsarbete som ligger utanför den regelbundna arbetstiden. Regeringen bör i samband med översynen av skollagen se över möjligheterna att slopa tidsgränserna inom barnomsorgen.