Motion till riksdagen
2006/07:Ub315
av Berit Högman m.fl. (s)

Högskolestyrelsens roll och universitetens betydelse för regional utveckling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om högskolestyrelsens roll och universitetens betydelse för regional utveckling.

Motivering

En av de absolut viktigaste förutsättningarna för ett fortsatt välmående Sve­rige är ökad tillväxt och fler jobb. Det räcker inte med att några få regioner växer. Alla regioner måste ges möjligheter att dra nytta av just sina tillgångar. Först då kan hela Sverige växa. En strategisk satsning på ökad tillväxt på regional nivå måste ta sin utgångspunkt i den globala värld vi lever i i dag. Kraven på internationell konkurrenskraft gäller för alla företag oavsett var de finns. I Sverige är den regionala tillväxten oerhört viktig och den måste prioriteras om hela Sverige ska leva och växa.

Högskolorna är stora drivkrafter för den regionala tillväxten. Kunskap och tillväxt skapas på en och samma gång. Politiken för regional utveckling måste handla om långsiktiga och strategiska insatser på regional nivå för konkurrenskraftig utbildning, forskning och näringslivsutveckling, i nära samarbete mellan högskolor, näringsliv och samhälle. För en positiv regional utveckling krävs regionala kluster i partnerskap mellan näringsliv, samhälle och folkhögskola/universitet. När företag befinner sig geografiskt nära varandra eller åstadkommer starka nätverk på andra sätt skapas konkurrensfördelar. Dessa konkurrensfördelar ökar ytterligare om staten/regionen/kommunen och högskolan på ett aktivt sätt deltar i dessa nätverk. Tillsammans kan dessa tre ”sektorer” hitta sätt att öka hela regionens konkurrenskraft och utvecklings­potential. Regioners framgång bygger i mångt och mycket på samarbetet mellan universitet/högskola, näringslivet och staten/regionen/lands­tinget/kom­mu­ner­na. Det gäller särskilt de regioner som inte har riktigt stora städer inom sig, till exempel Värmland. Därför måste samarbetet mellan näringslivet och de olika lärosätena intensifieras för att det ska kunna ske en utveckling i dessa regioner.

Det är alltså nödvändigt att de regionala universiteten får utvecklas om den regionala utvecklingen ska kunna ta fart. Därför måste de regionala universiteten också ges högsta prioritet. Utbildning är en avgörande faktor för att öka tillväxten i samhället. Länder och regioner med en välutbildad befolkning har högre tillväxt. Ny kunskap och forskning har avgörande betydelse för att skapa nya jobb och företag. Forskningsresurserna måste i högre grad än vad som nu sker tillföras de olika lärosätena och framför allt till de mindre och medelstora. Att detta sker är viktigt utifrån de olika lärosätenas utveckling. För att få till stånd största möjliga effekt av forskningsresurserna krävs ett nära samarbete mellan näringsliv och lärosäte, och detta samarbete syns tydligt på de mindre lärosätena. Det kan konstateras att de regionala universiteten är en förutsättning för tillväxt och utveckling i Sveriges regioner. Men det är också nödvändigt att universiteten samarbetar nära med företagen och myndigheterna i regionen. Om ett sådant samarbete genomförs har regionen en enorm potential att hävda sig, inte bara i Sverige, utan även i den internationella konkurrensen. Det är därför av yttersta vikt att regering och riksdag uppmuntrar och stöder sådana samarbetsmiljöer. Exempel på sådana är de s.k. inkubatorerna som stöttar företagsidéer väckta inom universiteten. Hit hör akademikertraineeprogram och hit hör samhälls- och näringslivsrepresentation i universitetens styrelser.

Det är utan tvekan så att ”lekmannainflytandet” i de mindre universitetens styrelser har haft betydelse för tillgången på forskningsresurser från de i regionen verksamma aktörerna vare sig det varit landsting eller företag. Det råder heller ingen tvekan om att detta ”lekmannainflytande” är positivt när det gäller att jobba med frågor som tillgång på pratikplatser eller bostäder och arbetstillfällen för studenterna.

När nu regeringen klart deklarerat att lekmannainflytandet ska bort från universitetens styrelser är detta till nackdel för lärosätenas samspel med det omgivande samhället, varför regeringen snarast bör ompröva detta ställningstagande.

Alla regioner har regionspecifika tillgångar. För att en långsiktig regional utveckling ska komma till stånd är det viktigt att regionerna uppmuntras att se dessa tillgångar och utnyttja dem på bästa möjliga sätt. Även här har företag, samhälle och högskola viktiga roller att spela eftersom de tillsammans kompletterar varandra och ger möjlighet att samordna och utnyttja dessa regionala resurser på ett optimalt sätt. Återigen är det alltså av största vikt att samarbetet mellan högskola, samhälle och näringsliv uppmuntras. Eftersom regionspecifika tillgångar är en av nycklarna till en framtida positiv utveckling i regionerna och regeringen deklarerat att regionerna måste få utvecklas utifrån sina specifika förutsättningar är det nödvändigt att detta arbete stöttas också från statens sida.

.

Stockholm den 25 oktober 2006

Berit Högman (s)

Tommy Ternemar (s)

Ann-Kristine Johansson (s)

Lars Mejern Larsson (s)

Marina Pettersson (s)