Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om upphävande av lagen (2002:624) om rekryteringsbidrag till vuxenstuderande.
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring.
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i semesterlagen (1977:480).
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i sekretesslagen (1980:100).
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1993:737) om bostadsbidrag.
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1996:1030) om underhållsstöd.
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring.
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1998:674) om inkomstgrundad ålderspension.
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229).
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2001:761) om bostadstillägg till pensionärer m.fl.
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2006:655) om ändring i studiestödslagen (1999:1395).
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2006:656) om ändring i lagen (2006:170) om ändring i studiestödslagen (1999:1395).
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att rekryteringsbidraget ska finnas kvar i oförändrad omfattning
Den borgerliga regeringen anser, beskrivet i proposition 2006/07:17, att rekryteringsbidraget bör avvecklas. Man skriver att de som redan har beviljats detta bidrag ska få behålla det för sina studier fram till och med den 31 december 2007. Därefter har den studerande möjligheten att fortsätta sina studier med studiemedel. Regeringen bedömer att de studerandes studiesociala situation länge har varit eftersatt och man har i budgetproposition 2006/07:1 aviserat att man avser att tillsätta en studiesocial utredning.
Vi socialdemokrater anser att vi måste fortsätta att lyfta kunskapsnivån i vårt land och att den ska omfatta hela det livslånga lärandet. Vi vill ge förutsättningar för människor att skaffa sig en utbildning och ha möjlighet till kontinuerlig fortbildning. Vi vill också fortsätta att förbättra studenternas ekonomi och har lagt våra förslag till höjningar inom studiemedelsområdet. Stegvisa reformer utifrån ekonomiska möjligheter är socialdemokratins väg till ett mer rättvist samhälle.
I vår partimotion 2006/07:Fi244 tar vi bland annat upp frågan om rekryteringsbidraget. Vi konstaterar att om man tar bort rekryteringsbidraget till vuxenstuderande gör man försämringar i möjligheterna för ett livslångt lärande. Vi avvisar därför den borgerliga regeringens förslag att avskaffa rekryteringsstödet.
Den borgerliga regeringen konstaterar att den studiesociala situationen länge har varit eftersatt och man aviserar en studiesocial utredning. Vi finner det utomordentligt märkligt att man efter detta konstaterande börjar med att ta bort en ekonomisk möjlighet för vuxenstudier för dem som är lågutbildade. Det innebär givetvis att den studiesociala situationen för denna grupp blir avsevärt mycket sämre.
Den nya gymnasieskola som regeringen aviserar, med olika nivåer, studieförberedande och yrkesförberedande samt lärlingsutbildning, delar redan i denna skolform upp eleverna i grupper med olika utbildningsmöjligheter efter gymnasieskolan. Det kommer att innebära att alltfler personer har behov av att som vuxna komplettera sin utbildning för att få behörighet till högre studier.
Det är djupt oroande att regeringen inte kommer att satsa på vuxenutbildning. Det innebär att man inte ger alla människor, utan bara några, utvecklings- och utbildningsmöjligheter. Den som är lågutbildad behöver både ekonomiskt och annat stöd för att kunna förändra sin utbildningssituation. Att börja sin utbildning med att söka studiemedel, som regeringen anför, kan innebära att man får en sämre utveckling senare, eftersom uttaget av studiemedel också är begränsat.
Personer som har en låg utbildningsnivå upplever steget till att påbörja en utbildning som stort och osäkert. Det är framför allt den ekonomiska situationen som upplevs som osäker. Därför är det angeläget att, framför allt ekonomiskt, underlätta för denna grupp att utbilda sig. Alternativet är annars att man inte kan utvecklas i det arbete man har eller att man inte kan gå från arbetslöshet till ett arbete då man saknar rätt kompetens. Detta kan inte vara ett godtagbart alternativ i vårt kunskapsintensiva samhälle; vi måste kunna och våga satsa på människor som vill förändra sin utbildningssituation.
För att vi ska kunna tillgodose de krav som finns på utbildning och kompetens i vårt alltmer globala samhälle måste vi vara beredda att satsa på medborgarna. Vi gör det genom att ge förutsättningar för egen utveckling och utbildning. Att förmena vissa grupper, exempelvis de med tidigare låg utbildning, chansen till studier i vuxen ålder gör att vi på sikt skapar större skillnader mellan dem som har en god utbildning och dem som inte har det. Detta kommer givetvis att få återverkningar när det gäller människors möjlighet till försörjning och stabil ekonomi och skapar dessutom ett utanförskap och ökad arbetslöshet.