Motion till riksdagen
2006/07:Ub279
av Johan Löfstrand och Luciano Astudillo (s)

Åtgärder mot läs- och skrivsvårigheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om problemen kring läs- och skrivsvårigheter.

Motivering

Kunskapssamhället som vi lever i ställer större och större krav på sin befolkning. En god läs- och skrivförmåga är en av de kunskaper som blir allt viktigare i såväl skolan som arbetslivet. Det finns i dag många barn och vuxna som inte har tillräckliga läs- och skrivkunskaper. En vanlig bedömning är att 5–8 % av befolkningen har betydande svårigheter att läsa och skriva.

Läs- och skrivsvårigheter kan bero på väldigt många olika saker: alltfrån synfel, koncentrationssvårigheter, understimulerad språkanvändning, dyslexi och stökig uppväxt. Alla dessa komponenter spelar in när en individ ska lära sig läsa och skriva.

Det är därför nödvändigt att i skolan ge dem som har läs- och skrivsvårigheter ett extra stöd för att kompensera för en bristande läsförmåga. Det finns i dag en vilja att tillföra mer resurser till de barn och ungdomar som har läs- och skrivproblem. Det finns många IT-hjälpmedel som underlättar och ger ett bra stöd till dessa ungdomar.

Regeringen har ändrat i examensordningen så att lärarstudenter som ska undervisa yngre elever måste ha fördjupade kunskaper om läs- och skrivsvårigheter. Detta är bra och ger en god grund för dessa lärare. Dock måste kunskapen hos befintliga lärare bli bättre för att dessa hjälpmedel och den nya utlärningspedagogiken ska få full effekt. Därför krävs kompetensutveckling som fokus på hur läs- och skrivsvårigheter kan avhjälpas.

Stockholm den 30 oktober 2006

Johan Löfstrand (s)

Luciano Astudillo (s)