Motion till riksdagen
2006/07:Ub276
av Birgitta Sellén (c)

Trafikutbildning och körkortsteori


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheten att erbjuda gymnasieeleverna trafik- och körkortsteori.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att körkortsteori ska erbjudas i gymnasieskolan.

Motivering

Allt färre tar körkort. Det är inte självklart för ungdomar att skaffa körkort och bil längre. Vad kan det bero på? En orsak kan vara att det har blivit väldigt dyrt och krångligt att ta körkort.

Det kan naturligtvis också bero på att de bor i orter där kollektivtrafiken fungerar bra, men den troligaste orsaken är nog att det är förenat med stora kostnader att skaffa körkort. För unga i stan är det kanske inte något problem att vara utan körkort för där finns kollektivtrafik. Men utan bilen skulle samhället stanna. Bilen behövs för att ta sig till jobbet för alla som inte har tillgång till en fungerande kollektivtrafik. Detta kan skapa klasskillnader i samhället, inte minst därför att det i många platsannonser poängteras att den sökande ska ha körkort för att få det lediga jobbet. Man behöver inte gå längre än till platsbanken på AMS hemsida för att inse att avsaknaden av körkort är ett problem. Krav på körkort är så vanligt att det har en egen rubrik i platsannonserna. Arbetsmarknaden för ungdomar utan körkort begränsas därmed kraftigt.

Kostnaden för att skaffa ett körkort är oerhört hög, och många ungdomar anser sig inte ha råd att skaffa ett körkort. I många kommuner runt om i landet har man försökt hjälpa ungdomarna. Det är väldigt viktigt att alla elever får lära sig trafikkunskap för alla människor vistas ute i trafiken, även om man inte kör bil. Även om man åker kollektivt, cyklar eller går behöver man ändå kunna trafikreglerna för att veta hur man ska uppföra sig i trafiken. Av den anledningen bör alla elever i grundskolan och gymnasieskolan få bra trafikundervisning. Trafiken ökar kraftigt och det innebär att alla som rör sig i trafikmiljön måste ha kunskap om trafikreglerna. I grundskolan ska undervisningen gå ut på att lära eleverna hur man går och cyklar i trafiken, medan det i gymnasieskolan ska erbjudas en trafikkunskap som motsvarar körkortsteorin. Denna undervisning kan ske i samarbete med trafikskolorna. Trots att detta är en kommunal angelägenhet, bör ändå möjligheterna att erbjuda gymnasieeleverna teoriutbildning utredas för att skapa ett trafiksäkrare samhälle.

Riksdagen har för många år sedan fattat ett beslut om en nollvision i trafiken för att minska antalet dödade och skadade i trafiken. För att det ska kunna bli möjligt krävs det ökad kunskap om trafikregler och trafikbeteende.

Stockholm den 27 oktober 2006

Birgitta Sellén (c)