Motion till riksdagen
2006/07:Ub251
av Carina Ohlsson m.fl. (s)

Återvinning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om satsningar på hantverksskolor med inriktning på återvinning av produkter och material.

Motivering

En av de största utmaningarna som Sverige står inför i och med den ökande globaliseringen är landsbygdsutveckling. För att stödja denna har olika projekt med olika fokus startas runt om i landet. Ett viktigt inslag i landbygdsutveckling och omställning till ett mer miljövänligt samhälle är de hantverksskolor som arbetar med recirkulation av produkter och material. Genom exempelvis olika delprojekt inom det nationella programmet ”Gröna jobb” i form av åtgärder för byggnadsnämndens hantering av rivningsanmälan, demontering av byggnader, återvinning och vidareförsäljning av material har hantverksskolor startat i Sverige. Till dessa projekt har utbildningsinsatser knutits, ofta i samarbete med institutioner för kulturvård, och universitet.

För att utveckla och understödja hantverksskolornas verksamhet har även trädgårdshantverk och designutbildningar knutits till dem. Tillsammans med universitet och högskolor har hantverksskolorna kunnat erbjuda både gymnasiala och eftergymnasiala studier och forskning inom flera kunskapsintensiva områden som kulturhistoriska, naturvårdande och nyskapande perspektiv på byggnation, trädgård, park och landskap.

Skolornas fokus ligger i att omfatta byggnadsvård av olika slag som restaurering av kulturminnen, underhåll, reparation och ombyggnad av olika typer av byggnader. Utbildningarna vid hantverksskolorna ger kunskaper om långsiktigt hållbart nybyggande bland annat genom studier av de historiska byggnadsmaterialens egenskaper, beprövad byggnadsteknik, återvinning och ekologi. Även brukande, odling, vård och förnyelse av befintliga trädgårdselement och trädgårdsmiljöer är viktiga beståndsdelar. Det skapar en kompetens för dokumentation, upprättande av restaurerings- och förnyelseförslag samt genomförande av restaureringsarbete för historiskt värdefulla miljöer som är ovärderlig när det gäller hållbar utveckling och bevarande av vårt svenska kulturarv.

Vid hantverksskolorna förs hantverksmässigt utvecklingsarbete som en form för hantverkare till kunskapsfördjupning. Analys och redovisning sker med hantverket som medel. Utvecklingsarbetet syftar till att inlemma praktisk erfarenhet i utforskningen av vår historia, och att återvinna glömd kunskapstradition för framtidens produktion. Nya perspektiv skapas på byggnader, trädgårdar, landskap, material, verktyg, maskiner och hantverk.

Ett exempel på hantverksskola som kommit långt är Dacapo i Mariestads kommun. Genom att samarbeta med Göteborgs universitet och Naturvårdsverkets ”Gröna jobb” har skolan kunnat erbjuda glesbygdskommunerna i Västsverige stora möjligheter till utveckling inom näringar kopplade till miljö och ekologi.

För att främja den hållbara utvecklingen är det viktigt att hantverksskolorna och andra utbildningar för byggnadsvård, hantverk, demontering och återvinning utvecklas.

Stockholm den 26 oktober 2006

Carina Ohlsson (s)

Urban Ahlin (s)

Monica Green (s)

Patrik Björck (s)