Motion till riksdagen
2006/07:Ub250
av Lars Wegendal (s)

Ungdomars möjligheter att besöka Stockholm


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ungdomars möjlighet att besöka Stockholm.

Motivering

Jag har vid åtskilliga tidigare tillfällen motionerat om vikten av att ungdomar från hela landet får en möjlighet att besöka huvudstaden och dess centrala institutioner. Motionerna har inte rönt någon större uppmärksamhet i riksdagsbehandlingen men det gör dem inte mindre viktiga.

Utgångspunkten för denna och tidigare motioner är, och har varit, att regering och riksdag har ett stort ansvar för att motverka det minskande valdeltagandet bland unga människor. Det är viktigt att ungdomar intresserar sig för demokratifrågor.

Att besöka huvudstaden kan för många ses som något vardagligt medan det för andra kan vara något riktigt stort. Alla har inte råd och möjlighet att göra det på egen hand, och det borde ur demokratisk synvinkel vara viktigt att man fick göra det en gång innan man röstar för första gången. De studiebesök som idag genomförs är till största delen från skolor med ett kort reseavstånd till huvudstaden.

Vid samtal med ungdomar om demokrati och hur de demokratiska institutionerna fungerar stöter man ofta på uppfattningen: ”Jag vill också åka till Stockholm och lära mer om detta.” Inte minst stöter man på den uppfattningen bland de ungdomar som engagerar sig i projektet Ungdomens riksdag.

Vid en internationell jämförelse kan man konstatera att flera länder ger specialdestinerat stöd till kommuner/skolor som låter sina ungdomar besöka huvudstaden och de nationella parlamenten. Ett stöd som utjämnar kostnaderna beroende på avståndet till huvudstaden.

Ur både ett demokratiskt perspektiv och ett regionalpolitiskt kan man säga att dessa länder kommit längre än vi har gjort. Det har också inneburit att ungdomar, när de når rösträttsålder inte bara erhållit kunskap genom litteraturen, utan även med egna ögon och fysiskt fått ta del av parlamentet, dess organisation och arbetssätt.

Frågan om besök i huvudstaden och dess centrala institutioner är inte en utbildningsfråga utan främst en fråga om demokrati. Man ska som ung ha möjlighet, oavsett vilken ekonomi ens föräldrar har, att besöka och studera de demokratiska institutioner som fattar beslut som påverkar ens vardag. Det är en medborgerlig rättighet som regeringen bör överväga att införa.

Riksdagen bör därför begära att regeringen överväger förutsättningarna för att alla medborgare, oavsett var man bor, någon gång före uppnådd rösträttsålder kan genomföra ett organiserat besök i landets huvudstad, Sveriges riksdag och riksinstitutioner placerade i Stockholm.

Stockholm den 25 oktober 2006

Lars Wegendal (s)