Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Södertörns högskolas universitetsansökan ska överlämnas till Högskoleverket för kvalitetsprövning under 2006/07 i syfte att snarast ge Stockholmsregionen ett nytt universitet.
Det är avgörande att Sverige förmår upprätthålla en forskning i världsklass och det kräver strategiska satsningar. En utbyggnad av den högre utbildningen i Stockholmsregionen och ett nytt universitet skulle förstärka förutsättningarna för tillväxten i hela landet. Jag är väl medveten om att den kraftiga satsning som skett på kvantitet gör behovet av att nu satsa på kvalitet – före kvantitet – extra angelägen. Samtidigt har det breddade utbudet bekräftat att nya högskolemiljöer öppnar dörren till högre utbildning för nya grupper och för nya arbetsmetoder. Södertörns högskola är ett mycket gott exempel på just detta.
Högskolan inrättades efter ett riksdagsbeslut 1995 och firade i år sitt tioårsjubileum. Hösten 1996 hade högskolan 900 studenter, mot idag drygt 12 000. Bakgrunden till högskolan var bl.a. att övergången till högre studier var låg i södra Storstockholm, arbetslösheten hög och segregationsproblemen tenderade att öka. Redan från början klargjordes att det var ett nytt universitet och inte en ny regional högskola som skulle byggas upp. Riksdagen ställde forskningsresurser till förfogande genom avkastningen från Östersjöstiftelsen som bildades i samband med avskaffandet av löntagarfonderna.
Högskolan har som uttalat mål att utbildning och forskning ska vara såväl mångvetenskaplig som mångkulturell. I högskolans utbildning och forskning belyses och problematiseras mångkulturella och mångvetenskapliga frågor inom humaniora, samhälls- och naturvetenskap. I detta arbete har man god kontakt med nationella och internationella forskningsmiljöer.
Under år 2005 hade Södertörns högskola 12 000 registrerade studenter. Sista december 2005 hade högskolan 729 anställda – varav andelen undervisande och forskande personal utgjorde 62 %.
Det är viktigt att minska den sociala snedrekryteringen, bryta könsmönstren och öka andelen kvinnor i professorskåren. Här utgör de nya universiteten en möjlig injektion. Södertörns högskola skulle som universitet förstärka den bilden. Högskolan har visat att man breddat rekryteringen från studieovana miljöer och tydligt rekryterat från Stockholm söder om Söder samt Södertörn. Andelen kvinnliga docenter har ökat från 26 % år 2001 till 45 % för 2004. Andelen kvinnliga professorer är nästan dubbelt så hög som den nationella nivån.
Södertörns högskola har generell kandidat- och magisterexamensrätt. För fyra år sedan lämnade man in sin ansökan till regeringen om att få bli universitet. Sedan dess har ingenting hänt. Ansökan har inte lämnats vidare till Högskoleverket för den kvalitetsprövning som ska göras innan beslut. Allt talar för att denna prövning skulle visa att Södertörns högskola med mycket god marginal klarar att få status som universitet. I stället för att gå vidare med denna ansökan har regeringen tittat på om KI, KTH och Södertörns högskola skulle kunna forma ett nätverksuniversitet. Skälet för detta verkar främst vara den gamla regeringens politiska låsning till att det bara ska finnas ett tydligt universitet i varje region. Nu i år har Södertörns högskola uppdaterat sin ansökan och den överlämnades till regeringen i maj, tillsammans med en oberoende utvärdering. Här föreslås att riksdagen ger regeringen till känna vad som här anförts om att skyndsamt överlämna ansökan från Södertörns högskola till Högskoleverket så att kvalitetsprövningen kan genomföras. Detta bör ske så att beslut kan tas under 2007 om att ge Stockholmsregionen ett nytt universitet – denna gång på Södertörn.