Motion till riksdagen
2006/07:Ub210
av Ann-Christin Ahlberg (s)

Kompetensutveckling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kompetensutveckling för personal i förskola och skola.

Motivering

Sverige har en generellt bra förskola och skola, men för att ytterligare förbättra dessa instanser behövs många olika insatser. Jag anser att en av de viktigaste insatserna är att ge personalen möjlighet att utvecklas, för att på så sätt ge barnen och eleverna möjlighet att utvecklas på bästa sätt. Utbildningsbehoven inom de olika grupperna som arbetar i förskolan och skolan varierar. Det kan handla om generella kunskaper såsom pedagogik, men också om mer specifika kunskaper om de olika kulturer som finns representerade i förskolan eller skolan inom respektive yrke.

Flexibelt lärande och lärande på arbetsplatsen är viktigt för de anställdas rätt till det livslånga lärandet, och för barnens och elevernas rätt till en god kvalitet i förskola och skola. Ofta har dock förskolor och skolor svårt att få de befintliga resurserna att räcka till. Kompetensutveckling av personal anses av de flesta skolledare som viktig, men måste dessvärre i många fall prioriteras bort. För att de anställda på ett effektivt och bra sätt ska kunna arbeta och samarbeta med barnen är det viktig att de har goda kunskaper om barn och deras behov. Exempelvis har ofta vaktmästaren på skolan en central roll i elevernas vardag, men ingen utbildning som specifikt innehållit studier om barn.

Inom äldrevården har en stor satsning på kompetensutveckling startats, eftersom det enligt vård- och äldreomsorgsministern är kompetens som är den viktigaste investeringen för att höja kvaliteten i äldreomsorgen. Det finns därmed goda skäl att på liknande sätt pröva olika vägar för att tillgodose behoven inom förskola och skola. Kompetenshöjning för personalen är en av de viktigaste faktorerna även för att förbättra skolan.

Barn har skiftande behov, varierande förkunskaper och olika grad av engagemang. Det kan vara en svår uppgift för personal och lärare att räcka till för alla på bästa sätt. Därför är kompetensutbildning för personalen en viktig insats för ökad kvalitet. Om personalen har möjlighet att kompetensutveckla sig är personalstyrkan bättre rustad för att besvara barnens behov.

Stockholm den 19 oktober 2006

Ann-Christin Ahlberg (s)