Motion till riksdagen
2006/07:Ub2
av Luciano Astudillo (s)

Avveckling av rekryteringsbidrag till vuxenstuderande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om rekryteringsbidrag.

Motivering

Rekryteringsbidraget är ett stöd som riktar sig till dem som behöver komplettera sin grundskole- eller gymnasieutbildning. Stödet är en viktig del i utvecklingen av vuxenutbildningen och det livslånga lärandet. Det tillfaller de personer som har de största utbildningsbehoven. Detta effektiva, tidsenliga och ändamålsriktiga stöd avser den borgerliga regeringen att avveckla från och med den 1 januari 2007.

Som vanligt riktar den borgerliga regeringen sina besparingsförslag mot de mest utsatta. Det är ingen hemlighet att högern förespråkar en omvänd Robin Hoodpolitik. I detta fall drabbar deras förslag personer som har kort utbildning och som är eller riskerar att bli arbetslösa eller som har något funktionshinder. Dessutom används rekryteringsbidraget av kommunerna som ett verktyg i sin uppsökande verksamhet för att stimulera till studier på grundskole- och gymnasienivå.

Den borgerliga regeringens argument för att avveckla rekryteringsbidraget är att villkoren för finansiering av studier ska bli mer likvärdiga och enhetliga för vuxna studerande på olika utbildningsnivåer. För många som kommer från studieovana miljöer är det ett stort steg att börja studera; då kan det vara skrämmande att inleda sina studier genom att ta stora lån. Att ta stora studielån som vuxenstuderande innebär också att lånet ska betalas av fortare, vilket kan vara svårt. Utan stödet kommer många att avstå ifrån att genomföra nödvändiga grundläggande utbildningar och därför riskera att långsiktigt hamna utanför arbetsmarknaden.

Skolverket har visat att 28 procent av dem som studerade med rekryteringsbidrag under 2004 hade högst nio års grundläggande utbildning. Den största gruppen studerande som fått stödet är också de som hade högst två års gymnasial utbildning. Dessutom visade Skolverket att cirka 33 procent av stödtagarna var födda utomlands. Således är det ett träffsäkert verktyg för att öka möjligheten för människor att kunna etablera sig på arbetsmarknaden eller gå vidare till högre studier. Dessutom stimulerar stödet integrationen genom att det ger människor en möjlighet att etablera sig i det svenska samhället.

Ett slopande av rekryteringsbidraget drabbar framför allt orter med låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet. Malmö kommer att drabbas extra hårt på grund av sin stora andel invånare med låg utbildning, och stora andel invånare med utländsk härkomst. Ofta har dessa grupper att stort behov av att komplettera sin utbildning. I Malmö innebär avvecklingen av rekryteringsstödet att cirka 800 individer nekas att komplettera sina tidigare utbildningar. Deras etablering på arbetsmarknaden kommer då att försvåras och många kommer att tvingas till att söka försörjningsstöd i stället för att utbilda sig.

Regeringens förslag att spara 1,5 miljarder kronor på vuxenstudiestödet genom att slopa rekryteringsbidraget är för oss socialdemokrater helt oacceptabelt. Om vi ska kunna möta det framtida kunskapssamhällets utmaningar är utbildning en av de viktigaste åtgärderna, och då särskilt utbildning för de människor som är eller riskerar att hamna utanför den reguljära arbetsmarknaden.

Stockholm den 21 november 2006

Luciano Astudillo (s)