Riksdagen avslår regeringens proposition 2006/07:17 Avveckling av rekryteringsbidrag till vuxenstuderande.
Regeringen föreslår att rekryteringsbidraget ska avvecklas fr.o.m. den 1 januari 2007, som en följd av att anslaget minskas kraftigt i budgetpropositionen för 2007. Enligt regeringen är förekomsten av rekryteringsbidraget orättvist för dem som studerar med andra former av studiestöd.
Det svenska utbildningssystemet har sedan länge kännetecknats av synsättet att utbildning är en rättighet och en viktig förutsättning för att utveckla välfärden och det demokratiska samhället. Utbildning är även till nytta för individen, som får ökade möjligheter att delta i arbets- och samhällsliv. Utbildningspolitiken har därför innehållit betydande kompensatoriska åtgärder, exempelvis av ekonomisk art, för att ge alla lika tillgång till utbildning oavsett bakgrund, ekonomiska förutsättningar eller liknande. Det är mot den bakgrunden studiestödssystemet, och dess olika delar, ska ses. Studiestöd är med andra ord ett sätt att skapa rättvisa i utbildningssystemet som helhet. Därför är det missvisande att plocka ut en enskild del i studiestödssystemet och påstå att den är orättvis.
Rekryteringsbidraget kan erhållas av den som har fyllt 25 år, är arbetslös, riskerar arbetslöshet eller är funktionshindrad samt har en kort tidigare utbildning. Bidraget är tänkt att utgöra ett incitament till fortsatta studier. Detta bidrag är till för att skapa mer rättvisa och likvärdighet för den grupp människor som är i störst behov av utbildning. Regeringen tar, genom förslaget att avskaffa rekryteringsbidraget, ett kraftigt avsteg från principen om allas rätt till utbildning.
Det finns också anledning att rikta kritik mot beredningen av ärendet. Remissinstansernas kritik och invändningar avfärdas alltför lättvindigt. Det faktaunderlag som presenteras i propositionen är också bristfälligt. Regeringen noterar att Riksrevisionen har haft invändningar mot hur rekryteringsbidraget hanteras men nämner inte att både CSN och Skolverket har presenterat rapporter som besvarar Riksrevisionens kritik, ger kunskap om hur rekryteringsbidraget har fungerat samt presenterar förslag till förbättringar av verksamheten. Dessutom är det viktigt att påpeka att Riksrevisionen föreslår att det behövs förbättringar av regelverk, handläggning, uppföljning m.m. – inte att rekryteringsbidraget bör avskaffas.
Vänsterpartiet anser att rekryteringsbidraget är viktigt för att öka likvärdigheten och höja utbildningsnivån för dem med kortast utbildning och därmed har störst behov, och anser därför att riksdagen ska avslå regeringens förslag om att avveckla rekryteringsbidraget.