Motion till riksdagen
2006/07:U289
av Ulrica Messing m.fl. (s)

HBT i Norden, EU och världen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om HBT-personer i Norden, EU och världen.

Bakgrund

Varje dag diskrimineras människor på grund av sin sexuella läggning. Det kan vi socialdemokrater aldrig acceptera. Alla människor har lika värde och ska bemötas med respekt. Vi vill skapa ett samhälle utan fördomar och diskri­minering, ett samhälle där alla behövs och får plats – där alla har samma rätt och samma värde.

Norden och EU

Som socialdemokrater måste vi finna verktyg att se helheten i det vi gör. Vi är en del av en alltmer globaliserad värld, och då räcker det inte att bara förändra på hemmaplan. Vi måste ut och driva på utvecklingen för mänskliga rättigheter i det bredaste av perspektiv. Att göra gemensam sak med våra närmaste grannländer måste därför vara en självklarhet.

Vi borde därför ta initiativ till att årligen hålla en konferens kring mänskliga rättigheter, där HBT-personers situation finns med, tillsammans med våra nordiska grannar. Möjliga kanaler kan vara Nordiska rådet eller nordiska ministerrådet.

Världen

Runt om i världen är homosexuella och bisexuella en utsatt grupp. Flera av världens länder har direkta förbud mot homosexualitet, vissa länder har till och med dödsstraff för personer som lever i en samkönad relation.

Sverige har i flera multi- och bilaterala sammanhang lyft fram situationen för homo- och bisexuella i världen. Regeringens tal under FN:s världskonferens i Durban 2001 var ett bra och tydligt exempel på hur frågan har lyfts fram. Dock räcker inte det.

Vi som nation kan inte nöja oss med att lyfta frågan enbart i tal. Vi måste driva den i alla officiella sammanhang som vi verkar i. Ett första steg vore att Sida får i uppdrag att föra in ett HBT-perspektiv i varje biståndsverksamhet som Sverige är med i.

Att vi nu officiellt har fått in sexuell läggning i flyktingbegreppet är en stor seger för socialdemokratins förmåga att förändra attityder i vårt land. Denna fråga måste vi nu aktivt börja arbeta med för att få andra länder att genomföra den, både inom FN och inom EU men också inom andra internationella organ där vi verkar.

Vi får inte heller glömma bort att nyttja våra frivilligorganisationer som arbetar med dessa frågor, till exempel RFSL och RFSU, för att väcka opinion och som expertgrupp när vi deltar i olika arrangemang.

Vidare måste vi, för att frågan om homosexuellas situation i världen skall hamna i fokus, arbeta för att världssamfundet skall genomföra en internationell konferens där homo- och bisexuellas situation behandlas.

Stockholm den 30 oktober 2006

Ulrica Messing (s)

Siw Wittgren-Ahl (s)

Raimo Pärssinen (s)

Magdalena Streijffert (s)

Åsa Lindestam (s)

Inger Jarl Beck (s)

Helén Pettersson (s)

Eva-Lena Jansson (s)

Maria Öberg (s)

Lennart Axelsson (s)

Hillevi Larsson (s)

Maryam Yazdanfar (s)

Catharina Bråkenhielm (s)

Elisebeht Markström (s)

Anneli Särnblad (s)

Britta Rådström (s)